fbpx

Чому дітям потрібно їсти буряк?

Выбор редакции

Знайомий нам усім коренеплід не так простий, як може здатися.Дієтологи стверджують – в зимовий час це просто незамінний продукт, а дітям треба їсти його обов’язково.Насамперед потрібно сказати, що цей овоч зберігає практично всі свої головні корисні властивості протягом усього періоду зберігання, при цьому зберігається буряк в звичайних умовах майже всю зиму. Корисний склад буряків Крім аскорбінової кислоти, яка, на жаль, розпадається при довгостроково зберіганні і термічної обробки, буряк багатий такими вітамінами: бета-каротин (провітамін А), в ньому є практично всі вітаміни групи В, причому чудово збалансованих і необхідних для найкращого засвоєння пропорціях. Важливо те, що фолієвої кислоти в вареному буряку міститься більше, ніж в волоських горіхах, авокадо та брокколі, і лише трохи менше, ніж у кропі та ламінарії. Фолієва кислота необхідна не тільки для запобігання порушень розвитку нервової трубки у плода під час вагітності, але і для дитини в будь-якому віці. Оскільки вітамін В9 приймає активну участь у побудові і функціонуванні червоних кров’яних тілець (еритроцитів). Вже доведено, що при нестачі фолієвої кислоти, особливо у малюків до трирічного віку, еритроцити можуть збільшуватися в розмірах, перетворюючись в мегабласты, таким чином розвивається мегалобластна анемія у дитини. У складі білка буряків є безліч важливих амінокислот, у тому числі такі незамінні амінокислоти, як  лізин, валін і лецитин. Ці амникислоти необхідні для побудови власного білка зростаючого дитячого організму, але вони можуть надходити тільки з їжею. Досить рідко зустрічається вітамін U, якого більш ніж достатньо в буряках, допомагає швидкому загоєнню ран, є природним антигістамінному – допомагає при алергії. Насправді, назва вітамін вельми умовно, оскільки насправді це речовина є незамінною амінокислотою метіоніном,що ніяк не впливає на його корисні властивості. Завдяки метіоніну буряк вважається легким антидепресантом, непомітно і ненав’язливо піднімає настрій. Крім цього буряк непогане джерело заліза, йоду, міді та інших мінералів. Чим ще корисна буряк Яскравий червоний колір, який так і називається «буряковий» надає бурякам загадкову речовину бетаїн, яку, до речі, вперше було виділено саме з бурякового соку. Бетаїн – природний гепатопротектор, він підтримує роботу печінки, не допускає накопичення жирів. Крім цього, бетаїн діє на клітинному рівні, підтримуючи баланс рідини в клітинах і запобігає хворобам серця. Чим яскравіше коренеплід, тим вище в ньому вміст бетаїну. Пектини буряків допомагають розщепленню білків, сприяють повноцінному перетравленню їжі, перешкоджають утворенню в кишечнику гнильних бактерій і утворенню запасів глюкози — глікогену. Протипоказання Будь-який продукт, якщо його вживати у великих кількостях, може подіяти не надто добре і буряк не виняток. Оскільки цей коренеплід здатний знижувати кров’яний тиск, його не варто їсти у великих кількостях гіпотонікам. При надлишку буряків, кал і сеча дитини можуть забарвитися в червоний колір – це не небезпечно, але варто зменшити її кількість. Оскільки в соку буряка є кислоти, в тому числі – щавлева, її не рекомендують їсти при захворюваннях нирок і сечокам’яної хвороби. Педіатри не рекомендують годувати буряком дітей до року, а до трирічного віку лише в невеликій кількості, в поєднанні з рослинним маслом та іншими овочами.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Рецепты

Партнеры

Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
«Профи Тойс» - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Похожие статьи

Знайомий нам усім коренеплід не так простий, як може здатися.Дієтологи стверджують – в зимовий час це просто незамінний продукт, а дітям треба їсти його обов'язково.Насамперед потрібно сказати, що цей овоч зберігає практично всі свої головні корисні властивості протягом усього періоду зберігання, при цьому зберігається буряк в звичайних умовах майже всю зиму. Корисний склад буряків Крім аскорбінової кислоти, яка, на жаль, розпадається при довгостроково зберіганні і термічної обробки, буряк багатий такими вітамінами: бета-каротин (провітамін А), в ньому є практично всі вітаміни групи В, причому чудово збалансованих і необхідних для найкращого засвоєння пропорціях. Важливо те, що фолієвої кислоти в вареному буряку міститься більше, ніж в волоських горіхах, авокадо та брокколі, і лише трохи менше, ніж у кропі та ламінарії. Фолієва кислота необхідна не тільки для запобігання порушень розвитку нервової трубки у плода під час вагітності, але і для дитини в будь-якому віці. Оскільки вітамін В9 приймає активну участь у побудові і функціонуванні червоних кров'яних тілець (еритроцитів). Вже доведено, що при нестачі фолієвої кислоти, особливо у малюків до трирічного віку, еритроцити можуть збільшуватися в розмірах, перетворюючись в мегабласты, таким чином розвивається мегалобластна анемія у дитини. У складі білка буряків є безліч важливих амінокислот, у тому числі такі незамінні амінокислоти, як  лізин, валін і лецитин. Ці амникислоти необхідні для побудови власного білка зростаючого дитячого організму, але вони можуть надходити тільки з їжею. Досить рідко зустрічається вітамін U, якого більш ніж достатньо в буряках, допомагає швидкому загоєнню ран, є природним антигістамінному – допомагає при алергії. Насправді, назва вітамін вельми умовно, оскільки насправді це речовина є незамінною амінокислотою метіоніном,що ніяк не впливає на його корисні властивості. Завдяки метіоніну буряк вважається легким антидепресантом, непомітно і ненав'язливо піднімає настрій. Крім цього буряк непогане джерело заліза, йоду, міді та інших мінералів. Чим ще корисна буряк Яскравий червоний колір, який так і називається «буряковий» надає бурякам загадкову речовину бетаїн, яку, до речі, вперше було виділено саме з бурякового соку. Бетаїн – природний гепатопротектор, він підтримує роботу печінки, не допускає накопичення жирів. Крім цього, бетаїн діє на клітинному рівні, підтримуючи баланс рідини в клітинах і запобігає хворобам серця. Чим яскравіше коренеплід, тим вище в ньому вміст бетаїну. Пектини буряків допомагають розщепленню білків, сприяють повноцінному перетравленню їжі, перешкоджають утворенню в кишечнику гнильних бактерій і утворенню запасів глюкози — глікогену. Протипоказання Будь-який продукт, якщо його вживати у великих кількостях, може подіяти не надто добре і буряк не виняток. Оскільки цей коренеплід здатний знижувати кров'яний тиск, його не варто їсти у великих кількостях гіпотонікам. При надлишку буряків, кал і сеча дитини можуть забарвитися в червоний колір – це не небезпечно, але варто зменшити її кількість. Оскільки в соку буряка є кислоти, в тому числі – щавлева, її не рекомендують їсти при захворюваннях нирок і сечокам'яної хвороби. Педіатри не рекомендують годувати буряком дітей до року, а до трирічного віку лише в невеликій кількості, в поєднанні з рослинним маслом та іншими овочами.