fbpx
ДомойБеременностьПитание беременныхКористь риби при вагітності і правила її вживання

Користь риби при вагітності і правила її вживання

Выбор редакции

Риба — не тільки смачний продукт, але і джерело вітамінів, мінералів, поліненасичених жирних кислот. Відомо, що її вживання допомагає забезпечити організм майбутньої мами всім необхідним для повноцінного розвитку малюка. Але потрібно пам’ятати, що не вся риба при вагітності однаково корисна.

Мало хто замислюється про корисні властивості риби, хоча вона є дійсно унікальним продуктом. У ній містяться:

  • вітаміни D, А та групи В;
  • легкозасвоюваний тваринний білок;
  • фосфор;
  • йод;
  • фтор;
  • цинк;
  • кальцій;
  • селен;
  • магній.

Завдяки цьому вона сприяє зміцненню кісток, а також допомагає уникнути авітамінозу і підвищити імунітет. Але основна цінність риби та деяких морепродуктів — наявність в них кислот омега-3, а саме — докозагексаєнової кислоти (DHA) і ейкозапентаєнової кислоти (EPA). Ці речовини необхідні для нормального формування мозку і центральної нервової системи майбутньої дитини. Доведено, що діти, які народилися у жінок, які регулярно вживали рибу і морепродукти при вагітності, випереджають однолітків у психомоторному розвитку і мають більш високий інтелект. Тому, якщо ви хочете, щоб ваша дитина робила успіхи в навчанні, варто подбати про своє харчування до його появи на світ.

Вагітним рекомендується риба з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (DHA і EPA). За цим критерієм лідирують:

  • форель;
  • лосось;
  • кета;
  • сардина;
  • оселедець;
  • тріска;
  • сом;
  • камбала;
  • сиг.

Але пам’ятайте, що максимальну користь приносить риба не в копченому і солоному вигляді, а запечена в фользі або приготована на пару. Іноді можна дозволяти собі консерви, але вони повинні бути хорошої якості.

Яку рибу їсти не можна?

Зростаюча забрудненість навколишнього середовища впливає на всі живі організми. Така екологічна ситуація призводить до накопичення в річкових і морських мешканців важких металів, діоксинів і ртуті. Найбільша кількість цих сполук акумулюється в довгоіснуючої хижої риби.

До заборонених для вагітних видів відносяться:

  • тунець;
  • риба меч;
  • акула;
  • палтус;
  • луфарь;
  • макрель королівська.

Токсичні речовини мають властивість накопичуватися в жирах, тому, щоб убезпечити себе і майбутню дитину, варто віддати перевагу нежирної риби. На ранніх термінах також не рекомендується вживати печінку тріски.

Пам’ятайте, що будь-яка риба, яка не пройшла належну термічну обробку, при вагітності небезпечна. Особливо це стосується річкових видів (лящ, густера, краснопірка і т. д.), В яких містяться небезпечні паразити — лістерії та інші гельмінти.

Скільки вживати?

     Згідно дієтичним рекомендаціям, оптимальна кількість риби для вагітних — близько 350 г готового продукту в тиждень. Це 2 середні порції.

Втім, якщо вам хочеться з’їсти трохи більше, не варто собі відмовляти. Немає даних, які б підтверджували негативний вплив перевищення цієї норми вживання риби і морепродуктів на організм вагітної жінки.

Чим можна замінити рибу?

    Якщо з яких-небудь причин вагітна їсти рибу не може, потрібно подбати про інші способи надходження необхідних речовин в організм. Як замінник таким жінкам рекомендується приймати дієтичні добавки, що містять поліненасичені жирні кислоти EPA і DHA. Вони продаються в будь-якій аптеці без рецепта, але перед початком прийому варто порадитися зі своїм лікарем.

    Риба і морепродукти при вагітності повинні входити в раціон кожної жінки, якщо до того немає протипоказань. Вміщені в них мікроелементи і жирні кислоти допомагають майбутній матері залишатися здоровою, а малюкові дають можливість правильно розвиватися. Але щоб продукт пішов на користь, потрібно уважно ставитися до вибору риби і готувати її відповідно до правил.

Читайте также:

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Рецепты

Партнеры

Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
«Профи Тойс» - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Похожие статьи

Риба - не тільки смачний продукт, але і джерело вітамінів, мінералів, поліненасичених жирних кислот. Відомо, що її вживання допомагає забезпечити організм майбутньої мами всім необхідним для повноцінного розвитку малюка. Але потрібно пам'ятати, що не вся риба при вагітності однаково корисна.

Мало хто замислюється про корисні властивості риби, хоча вона є дійсно унікальним продуктом. У ній містяться:

  • вітаміни D, А та групи В;
  • легкозасвоюваний тваринний білок;
  • фосфор;
  • йод;
  • фтор;
  • цинк;
  • кальцій;
  • селен;
  • магній.

Завдяки цьому вона сприяє зміцненню кісток, а також допомагає уникнути авітамінозу і підвищити імунітет. Але основна цінність риби та деяких морепродуктів - наявність в них кислот омега-3, а саме - докозагексаєнової кислоти (DHA) і ейкозапентаєнової кислоти (EPA). Ці речовини необхідні для нормального формування мозку і центральної нервової системи майбутньої дитини. Доведено, що діти, які народилися у жінок, які регулярно вживали рибу і морепродукти при вагітності, випереджають однолітків у психомоторному розвитку і мають більш високий інтелект. Тому, якщо ви хочете, щоб ваша дитина робила успіхи в навчанні, варто подбати про своє харчування до його появи на світ.

Вагітним рекомендується риба з високим вмістом поліненасичених жирних кислот (DHA і EPA). За цим критерієм лідирують:

  • форель;
  • лосось;
  • кета;
  • сардина;
  • оселедець;
  • тріска;
  • сом;
  • камбала;
  • сиг.

Але пам'ятайте, що максимальну користь приносить риба не в копченому і солоному вигляді, а запечена в фользі або приготована на пару. Іноді можна дозволяти собі консерви, але вони повинні бути хорошої якості.

Яку рибу їсти не можна?

Зростаюча забрудненість навколишнього середовища впливає на всі живі організми. Така екологічна ситуація призводить до накопичення в річкових і морських мешканців важких металів, діоксинів і ртуті. Найбільша кількість цих сполук акумулюється в довгоіснуючої хижої риби.

До заборонених для вагітних видів відносяться:

  • тунець;
  • риба меч;
  • акула;
  • палтус;
  • луфарь;
  • макрель королівська.

Токсичні речовини мають властивість накопичуватися в жирах, тому, щоб убезпечити себе і майбутню дитину, варто віддати перевагу нежирної риби. На ранніх термінах також не рекомендується вживати печінку тріски.

Пам'ятайте, що будь-яка риба, яка не пройшла належну термічну обробку, при вагітності небезпечна. Особливо це стосується річкових видів (лящ, густера, краснопірка і т. д.), В яких містяться небезпечні паразити - лістерії та інші гельмінти.

Скільки вживати?

     Згідно дієтичним рекомендаціям, оптимальна кількість риби для вагітних - близько 350 г готового продукту в тиждень. Це 2 середні порції.

Втім, якщо вам хочеться з'їсти трохи більше, не варто собі відмовляти. Немає даних, які б підтверджували негативний вплив перевищення цієї норми вживання риби і морепродуктів на організм вагітної жінки.

Чим можна замінити рибу?

    Якщо з яких-небудь причин вагітна їсти рибу не може, потрібно подбати про інші способи надходження необхідних речовин в організм. Як замінник таким жінкам рекомендується приймати дієтичні добавки, що містять поліненасичені жирні кислоти EPA і DHA. Вони продаються в будь-якій аптеці без рецепта, але перед початком прийому варто порадитися зі своїм лікарем.

    Риба і морепродукти при вагітності повинні входити в раціон кожної жінки, якщо до того немає протипоказань. Вміщені в них мікроелементи і жирні кислоти допомагають майбутній матері залишатися здоровою, а малюкові дають можливість правильно розвиватися. Але щоб продукт пішов на користь, потрібно уважно ставитися до вибору риби і готувати її відповідно до правил.

Читайте также: