Для приготування тіста:
— борошно — 450-500мл
— сухі дріжджі — 1ч.л.
— вершкове масло — 100гр
— цукор — 2ст
— сіль — 1/4 ч.л.
— жовток і молоко — 125мл (вилити жовток в мірну склянку і долити молоком до позначки 125мл)
— манка — 1ч.л.
Для начинки:
— варення з ягід або фруктів — 2/3 склянки + 1ч.л. крохмалю
— яблука або груши — 2шт, очистити, нарізати шматочками і присипати цукром і корицею
— лимон — пропустити через або блендер + 1 склянка цукру + 1ч.л. крохмалю
— чорнослив або курага — 200гр — порізати на 4 частини кожну ягоду і замочити в окріп на 10 хвилин.
Спосіб приготування:
Свіжі або заморожені ягоди — 1 стакан (заморожені попередньо розморозити і злити сік, додати 1/2 склянки цукру + 1ч крохмалю)
У мисці змішати просіяне борошно, дріжджі, цукор і сіль. Додати розм’якшене вершкове масло і перетерти в крихту.
У мірну склянку влити 1 жовток і долити молоком до відмітки 125мл.
Вилити яєчно-молочну суміш в борошно і замісити м’яке пластичне тісто (спочатку дерев’яною ложкою, а потім руками).
Відставити тісто в сторону на 20 хвилин і приготувати начинку.
Від тіста відокремити 1/3 для прикраси пирога.
Решта 2/3 тіста розкачати в круглий пласт товщиною близько 1 см і покласти у змащену маслом форму діаметром 22см формуючи бортики висотою 2см.
Присипати манкою поверхню тесту, щоб оберегти його від розмокання.
Поверх тесту розкласти начинку варення.
З решти 1/3 тіста розкачати прямокутник і нарізати його на смужки шириною близько 1 см.
З смужок зробити решітку на поверхні тіста. Краї тіста загорнути всередину, формуючи бортики.
Змастити верх пирога жовтком або рослинним маслом.
Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці до зарум’янування (близько 20-25 хвилин).
Смачного!