У спекотну погоду холодні супи або оркошка – найкраща страва для того, щоб дати організму весь необхідний комплекс поживних речовин, а також вологу і таку бажану прохолоду. Пропонуємо різноманітні рецепти окрошки – від фруктових до м᾿ясних.
Окрошка з фруктів
фруктовий настій — 300 мл
яблука — 40г
диня — 20г
персик — 50г
вишня — 40г
щавель — 15г
салат — 20г
ксиліт — 10г
сметана — 15г.
Очистити диню, яблука, нарізати кубиками. Персики обшпарити і очистити від шкірки, а м’якоть подрібнити. Промити вишню, видалити кісточки. Щавель і салат порубати. Розтерти вишню, шкірку від фруктів, залити окропом і 1,5-2 години готувати настій. Приготовлені фрукти залити настоєм. Подавати зі сметаною і ксилітом.
Окрошка з куркою та перепелиними яйцями
курячі грудки — 3 шт.
картопля — 3 шт.
редис — 1 пучок
зелена цибуля — 1 / 2 пучка
перепелині яйця
огірки ( свіжі) — 3 шт.
квас або кефір
сіль , перець — за смаком
сметана для заправки.
Картоплю відварити, нарізати кубиками. Огірки також нарізати кубиками. Курячі грудки відварити в підсоленій воді зі спеціями, остудити, нарізати. Яйця відварити, очистити, нарізати скибочками. Редис промити під водою, нарізати.
Зелену цибулю подрібнити і покласти до решти інгредієнтів. Все акуратно перемішати і викласти в порційні тарілки, залити квасом.
Подавати зі сметаною.
Окрошка на квасі з малосольної сьомгою
квас — 1,2 — 1,5 л
середній пучок кропу
малосолона сьомга — 160 г
картопля середнього розміру — 4 шт.
яйця — 4 шт.
маленька солодка цибулина — 1 шт.
огірки середнього розміру — 4-5 шт.
сіль
жирна сметана — 200 г
Очистити і дуже дрібно нарізати цибулю. Картоплю зварити в мундирі, обдати холодною водою, очистити, нарізати невеликими кубиками. Зварити яйця круто, очистити, остудити, дрібно посікти. Огірки при бажанні очистити від шкірки, нарізати невеликими кубиками. Такими ж кубиками нарізати сьомгу. У кропу видалити стебла, листочки порубати якомога дрібніше. Змішати всі підготовлені інгредієнти в каструлі.
Розмішати сметану з 1 склянкою квасу до однорідності, влити в каструлю, перемішати. Долити квас, який залишився, щоб окрошка мала бажану густину. При бажанні посолити. Поставити в холодильник настоюватися мінімум на 2 години. Подавати холодною.
Окрошка з горіхами
густа сметана або йогурт — 2 склянки
волоські горіхи ( мелені) — 4 ст. л.
огірок — 1 шт.
редиска — 2-3 шт.
часник – 1 зубчик
сіль
перець — за смаком
кріп — за смаком.
Сметану або йогурт збийте міксером. В отриману масу додайте товчений часник, сіль і перець. Охолодіть.
Наріжте огірок тоненькими скибочками, редиску потріть на тертушці. Перед подачею на стіл змішайте сметану (йогурт) з меленими горіхами. Покладіть на тарілку кілька скибочок огірка й трохи редиски і залийте отриманою сумішшю.
Окрошка збірна м’ясна
хлібний квас — 1л
м’ясо або шинка — 250г
свіжі огірки — 2 шт.
зелена цибуля — за смаком
яйце — 2 шт.
сметана — 1 / 2 ст.л.
цукор — за смаком
Варену яловичину, шинку, мову, телятину, а також очищені свіжі огірки, нарізати маленькими кубиками, подрібнити зелену цибулю і в мисці розім’яти ложкою, додавши трохи солі (цибуля від цього стане м’яким). Білки зварених круто яєць нарубати, а жовтки розтерти в каструлі, додати до них сметану, трохи гірчиці, цукор, сіль; ретельно розмішати і розвести хлібним квасом. Підготовлені продукти покласти в каструлю і добре розмішати. При подачі посипати кропом.