Комора — це секретна зброя добре організованого господарства. Поповнювальний запас продуктів харчування та різних дрібниць, що використовуються в господарстві, економить час, гроші і нерви.Запаси в будинку знадобляться вам для швидкого приготування незапланованих страв (наприклад, у випадку несподіваних гостей), захистять вашу сім’ю в разі надзвичайних ситуацій або фінансових утруднень. Комора будинку дозволить вам годувати сім’ю і тримати в порядку господарство, підтримуючи комфортне існування у важкій ситуації. «Мати комору здорово, але у мене в будинку немає для неї місця!» — cкаже більшість. Добре, якщо є окреме приміщення, яке можна використовувати як комору, але по суті комора — це не місце, а ставлення. Якщо у вас є зайвий рулон туалетного паперу, захований під раковину — комора у вас вже є! По суті комора являє собою лише резерв необхідних товарів, які можуть зберігатися в будь-якому місці вашого будинку. Ваша комора може бути будь-якого обсягу. Це може бути невеликий стратегічний запас звичайних продуктів і гігієнічного приладдя, достатнього для того, щоб прожити кілька днів. Комора середнього рівня може годувати сім’ю протягом 1-2 місяців у разі надзвичайної ситуації і включає в себе замінники свіжих продуктів (сухе молоко, сушені фрукти і овочі, консерви). Якщо ж ви боїтеся світової війни або нашестя інопланетян, ви цілком можете утримувати вдома річний запас продуктів та одягу, а також зерна злаків і насіння овочів)) Дивіться на речі реально і формуйте ваші запаси виходячи з смаків, потреб та рівня життя вашої родини. Місце зберігання та фінансові обмеження також впливають на зміст своєї комори. Приміром, запаси сім’ї з маленькими дітьми можуть являти собою в основному дитяче харчування, печиво і підгузки, а комора молодої пари з активним способом життя — банки консервів, супи та мариновані огірочки для бутербродів. Господині, які віддають перевагу свіжій випічку, намагатимуться запастися борошном, яєчним порошком і сухим молоком, а любителі швидкої їжі — замороженими напівфабрикатами. Однак, майже кожній родині потрібні запаси туалетного паперу, миючих засобів, серветок, зубної пасти і т.п.Поради з організації та інвентаризації комори:
- У першу чергу, намагайтеся тримати вашу комору в повному порядку. Ви завжди повинні знати, що у вас є, коли вийде термін придатності і чи не час чогось докупити.
- Купуючи щонебудь з продуктів або речей, докупіть ще один екземпляр, щоб поповнити запас. Складайте продукти на полицях по терміну придатності: найсвіжіші повинні стояти біля задньої стінки, а ті, у яких термін придатності скоро закінчиться, тримайте перед очима. Зрозуміло, не варто чекати, коли продукт зіпсується — використовуйте по необхідності, але додайте його до списку ваших майбутніх покупок.
- Відведіть під комору полицю в вашій кухонній шафі, це можна зробити навіть на маленькій кухні. Розкладіть запаси за видами продуктів, використовуючи вільний простір по максимуму: банки складіть в кілька поверхів, для зберігання пакетів з крупами та макаронними виробами використовуйте плоскі контейнери. Перевіряйте вашу резервну полицю всякий раз перед щотижневим походом у магазин: порожнє місце допоможе вам згадати, що з продуктів потрібно докупити.
- Використовуйте для запасів заморожених продуктів частину морозильної камери. Фарш, овочі, листкове тісто можна укласти в герметичні пластикові упаковки, які займають мало місця і укладаються один на одного в кілька поверхів.
- Для зберігання господарських дрібниць виділіть окремий блок і складіть туди упаковки прального порошку, мішки для сміття, серветки, туалетний папір, господарські рукавички, мило, губки для миття посуду.
Фінанси на створення запасівВаше інвестування у формування коморі окупиться і в грошовому, і в часовому плані, але воно вимагає попередніх витрат. Навіть для створення невеликого запасу будуть потрібні значні вкладення. Постарайтеся розподілити навантаження — виділіть певний відсоток з вашого щотижневого бюджету на формування запасів. Навіть якщо цей відсоток буде невеликим, він покладе початок створенню вашого складу і його підтримки. Намагайтеся купувати продукти оптом — так вони зазвичай дешевше. Як правило, мішок борошна, куплений прямо зі складу, обійдеться вам набагато дешевше, ніж десять маленьких упаковок з супермаркету. Ви одночасно і економите, і запасаєтеся! Де зберігати запаси? Якщо ви щасливий володар зайвої житлоплощі, яку ви можете віддати під склад запасів (це може бути комора або частина лоджії), у вас є можливість організувати більш повну комору. Однак, це вимагає ще більш організованого підходу. Тут знадобиться ведення списку запасів. У цих цілях можна використовувати комп’ютерну програму, мобільний телефон або просто блокнот з ручкою. Знову ж таки, перш ніж відправлятися за покупками, перевірте, чи не потребують якісь запаси поповнення. Навіть якщо у вас немає окремого приміщення під комору, ви цілком можете зібрати вдома великі запаси продуктів і речей, якщо розсередити їх по всьому будинку. Головним принципом тут буде відповідність умовам зберігання. У прохолодному сухому місці можна зберігати овочі, яблука, борошно. Для консервів підійде будь-яке місце. Намагайтеся використовувати для зберігання запасів будь-яке вільне місце вашого будинку. Продукти зовсім не обов’язково повинні зберігатися на кухні — хто сказав, що батарея консервних банок не зможе жити в шафі? Проявіть винахідливість, щоб замаскувати ваш склад. Якщо скласти сухі продукти у великій і круглий контейнер, надіти красивий чохол, ніхто не здогадається, що це зовсім не пуфик і не тумбочка, а 10 кг борошна. Використовуйте для зберігання простір над і під меблями. Місце під ліжком можна заповнити ящиками з консервами (етикетками вгору). Макарони і крупи можна скласти в красиві коробки або кошики і скласти на шафи. Збираючи запаси продуктів, ретельно стежите за терміном їх придатності!