Що ми знаємо про фрукти та овочі?Перше, що приходить на згадку — в цитрусових багато вітаміну С, гранати підвищують гемоглобін, картопля “приїхала” до нас з Америки… Повірте, Ви, насправді, ще багато цікавого не знаєте!
- Кавові боби насправді не є бобами. Це фруктові кісточки.
- Якщо виноград підігріти в мікрохвильовці, він вибухне.
- Помідор — найпопулярніший фрукт в світі.
- Грейпфрути, взаємодіючи з деякими ліками, можуть привести до летального результату.
- Насправді огірки — це фрукти.
- У апельсинах насправді міститься менше вітаміну С, ніж у багатьох інших фруктах, наприклад, гуаві, ківі, полуниці і ананасах.
- Помаранчевий колір був названий так на честь апельсина ( «orange»), а не навпаки. До цього такий колір староанглійською називався «geoluread», що означає «жовто-червоний».
- Найбільші фрукти ростуть на Сейшельських пальмах Coco De Mer: їх вага може досягати майже 42 кілограмів.
Отже, ви вже знаєте, що помідори і огірки — це фрукти, але знали ви, що з наукової точки зору боби, авокадо, насіння соняшнику, листя салату-латук і бутони брокколі — теж? Все тому, що фрукт — це частина рослини, що утворилася з зав’язі квітки і містить насіння. Решта частини рослини вважаються овочами. Тоді чому ми багато фруктів називаємо овочами? Тому що з кулінарної точки зору фруктами вважається все солодке (в цілому), а овочами — все інше. Звичайно, це правило працює не завжди, тому іноді несолодкі фрукти, такі як, наприклад, помідори, позначаються, як овочі, тому що такий спосіб розподілу інгредієнтів є більш практичним (правда, менш точним). Досить термінології. Чи знали ви, що у помідорів генів більше, ніж у людини? Існують дерева під назвою «фруктовий салат» ( «fruit salad tree»), на яких можуть рости від 3 до 7 різних фруктів … на ОДНОМУ І ТОМУ Ж дереві. Це було досягнуто завдяки прищеплення двох або більше рослин, які ростуть і функціонують, як одне.
- Деякі японські фермери вирощують квадратні кавуни.
- Всього в світі вирощують понад 7000 різних сортів яблук.
- ДНК людини на 50% збігається з ДНК банана.
- Ананаси і банани насправді є ягодами.
І знову поговоримо про термінологію. У повсякденному жаргоні ягоди, як правило, невеликі, круглі й соковиті. Однак з наукової точки зору ягоди — це плоди, які виросли з зав’язі маточки, в якому зовнішній шар стінки зав’язі розвивається в їстівну, м’ясисту частину. Після того як ви поїдете чудову ягоду (або путерію солодкувату), кисла їжа вам буде здаватися солодкою (як мінімум, протягом декількох годин). А все тому, що в цих ягодах, згідно з дослідженнями, міститься білок міракулін, який «вимикає» рецептори, відповідальні за сприйняття кислого смаку. Не всі апельсини помаранчеві. Якщо погода не досить прохолодна, то хлорофіл в шкірці плодів не руйнується, і плід залишається зеленим.