fbpx

Чи є користь в насінні соняшнику?

Выбор редакции

Чорне насіння — воно як наркотик, починаєш їсти і неможливо зупинитися. Нехай і відносять їх до «плебейської їжі», але сам процес, та й на смак вони нічого. А чи є від них який або прок крім задоволення і не зашкодять вони дітям.
Соняшник — однорічна рослина, відноситься до сімейства Айстрові, ось чому він такий красивий. Існує безліч різновидів соняшника, які розрізняються за розміром та складом насіння, визріває до початку осені.

 

Для виготовлення всім нам знайомого і самого доступного соняшникової олії використовують олійні ґатунки насіннячок, вони зовсім маленькі і зернятка містити більшу кількість жирів. Насіння, які надходять у продаж — крупніше і не такі жирні.
Склад насіння соняшнику

 

Отже — жири. Як будь-які насіння рослин, насіння так само багаті жирами, які допомагають засвоєнню жиророзчинних вітамінів, що входять до їх складу і тих, що надходять з іншими продуктами. Калорійність насіннячок досить висока, в залежності від сорту — 550-600 ккал в 100 очищених сирих зерняток.
У насінні чимало білка, необхідного джерела амінокислот — більше 20 г в 100, є і вуглеводи.
Насіння — рекордсмен за вмістом антиоксиданту токоферолу (вітамін Е), який грає ключову роль у формуванні колагену, допомагає позбутися від шлаків, важливий для здорового імунітеті, крім того — сприяє засвоєнню жиророзчинних вітамінів А, який так само є в насінні. Вважається, що кількість токоферолу, яке міститься в 100 г, насіння повністю покриває добову потребу в ньому навіть дорослої людини.
Усі вітаміни групи В, у тому числі — В9 (фолієва кислота), необхідний для біосинтезу білка і робить благотворний вплив на функціонування мозку.
Аскорбінова кислота в насінні присутня в невеликій кількості, є так само вітамін К (філохінон), який важливий для формування кісткової тканини, а так само сприяє нормалізації згортання крові.
Особливу роль у складі насіннячок грає калій — його вміст у 100 г — майже 700 мг, це більше, ніж у такій же кількості картоплі, бананів, брокколі. Досить багато магнію, є так само залізо, цинк, мідь, кальцій і селен.
Клітковина, якої достатньо в насінні сприяє нормальному травленню.
Чим небезпечне насіння

 

Все вищесказане відноситься до сирого насіння, які зберігаються в шкарлупках. Під час обсмажування, особливо при додаванні солі інших приправ, корисні властивості насіння в рази зменшуються.
Клітковина, яка міститься в насінні досить груба, тому, якщо дитина з’їсть їх занадто багато, можливі болі в животі і навіть порушення стільця. Не кажучи вже про те, що пара жмень насіння перед обідом зіпсують апетит однозначно.
Сам процес розкусуванні насіннячка небезпечний для ніжної емалі дитячих зубів, особливо — молочних, оскільки покриття молочного зуба значно тонші, ніж постійного і його легше травмувати.
Як їсти насіння

  • Купуйте тільки неочищене сире насіння останнього врожаю.
  • Зберігайте насіння в сухому прохолодному місці з доступом повітря.
  • Насіння можна підсушити в духовці, але не обсмажувати.
  • Не варто дозволяти дитині їсти більше жмені насіння на день, бажано — не кожен день. Навчіть його чистити насіння руками, а не розкушувати зубами.
  • Проростіть свіжі насіння — в неглибоку посудину покладіть шматочок змоченою у воді натуральної тканини, викладіть насіння одним шаром і поставте в тепле місце. Слідкуйте за тим, що б тканину залишалася вологою. Через кілька днів насіння пустять паростки, які володіють всіма корисними властивостями насіння. Ці проростки можна додавати в салатик дитині.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Рецепты

Партнеры

Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
«Профи Тойс» - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Похожие статьи

Чорне насіння - воно як наркотик, починаєш їсти і неможливо зупинитися. Нехай і відносять їх до «плебейської їжі», але сам процес, та й на смак вони нічого. А чи є від них який або прок крім задоволення і не зашкодять вони дітям. Соняшник - однорічна рослина, відноситься до сімейства Айстрові, ось чому він такий красивий. Існує безліч різновидів соняшника, які розрізняються за розміром та складом насіння, визріває до початку осені.   Для виготовлення всім нам знайомого і самого доступного соняшникової олії використовують олійні ґатунки насіннячок, вони зовсім маленькі і зернятка містити більшу кількість жирів. Насіння, які надходять у продаж - крупніше і не такі жирні. Склад насіння соняшнику   Отже - жири. Як будь-які насіння рослин, насіння так само багаті жирами, які допомагають засвоєнню жиророзчинних вітамінів, що входять до їх складу і тих, що надходять з іншими продуктами. Калорійність насіннячок досить висока, в залежності від сорту - 550-600 ккал в 100 очищених сирих зерняток. У насінні чимало білка, необхідного джерела амінокислот - більше 20 г в 100, є і вуглеводи. Насіння - рекордсмен за вмістом антиоксиданту токоферолу (вітамін Е), який грає ключову роль у формуванні колагену, допомагає позбутися від шлаків, важливий для здорового імунітеті, крім того - сприяє засвоєнню жиророзчинних вітамінів А, який так само є в насінні. Вважається, що кількість токоферолу, яке міститься в 100 г, насіння повністю покриває добову потребу в ньому навіть дорослої людини. Усі вітаміни групи В, у тому числі - В9 (фолієва кислота), необхідний для біосинтезу білка і робить благотворний вплив на функціонування мозку. Аскорбінова кислота в насінні присутня в невеликій кількості, є так само вітамін К (філохінон), який важливий для формування кісткової тканини, а так само сприяє нормалізації згортання крові. Особливу роль у складі насіннячок грає калій - його вміст у 100 г - майже 700 мг, це більше, ніж у такій же кількості картоплі, бананів, брокколі. Досить багато магнію, є так само залізо, цинк, мідь, кальцій і селен. Клітковина, якої достатньо в насінні сприяє нормальному травленню. Чим небезпечне насіння   Все вищесказане відноситься до сирого насіння, які зберігаються в шкарлупках. Під час обсмажування, особливо при додаванні солі інших приправ, корисні властивості насіння в рази зменшуються. Клітковина, яка міститься в насінні досить груба, тому, якщо дитина з'їсть їх занадто багато, можливі болі в животі і навіть порушення стільця. Не кажучи вже про те, що пара жмень насіння перед обідом зіпсують апетит однозначно. Сам процес розкусуванні насіннячка небезпечний для ніжної емалі дитячих зубів, особливо - молочних, оскільки покриття молочного зуба значно тонші, ніж постійного і його легше травмувати. Як їсти насіння
  • Купуйте тільки неочищене сире насіння останнього врожаю.
  • Зберігайте насіння в сухому прохолодному місці з доступом повітря.
  • Насіння можна підсушити в духовці, але не обсмажувати.
  • Не варто дозволяти дитині їсти більше жмені насіння на день, бажано - не кожен день. Навчіть його чистити насіння руками, а не розкушувати зубами.
  • Проростіть свіжі насіння - в неглибоку посудину покладіть шматочок змоченою у воді натуральної тканини, викладіть насіння одним шаром і поставте в тепле місце. Слідкуйте за тим, що б тканину залишалася вологою. Через кілька днів насіння пустять паростки, які володіють всіма корисними властивостями насіння. Ці проростки можна додавати в салатик дитині.