З самого дитинства нас вчать, що для повноцінного функціонування здорового організму необхідні вітаміни і мінерали. Але ніхто нам так і не розповів, що існують продукти і речовини, які пригнічують вітамінну активність. В ході дослідів було з’ясовано, що у вітамінів і їх антиподів в деякому сенсі схожа хімічна структура. У нашому організмі вітаміни перетворюються в коферменти і вступають у взаємодію зі специфічними білками, таким чином регулюючи різні біохімічні процеси. А антивітаміни також перетворюються в коферменти, тільки вони підміняють собою справжні коферменти вітамінів, але не можуть грати їх роль. Специфічні білки не помічають підміни і намагаються здійснювати звичні функції. Але це вже неможливо, процеси обміну речовин порушуються, оскільки не можуть відбуватися без їх каталізатора — вітамінів. Більш того, помилковий кофермент починає сам брати участь в процесах, граючи свою власну біохімічну роль.Через це дія вітамінів послаблюється або взагалі зникає. Прекрасний приклад цьому аскорбінова кислота і її протилежності хлорофіл і аскорбатоксідази. Ці два антивітаміни сприяють окисленню «аскорбінки». Розглянемо на прикладі у повсякденному житті: розрізаємо яблуко і залишаємо, через 10 хвилин воно потемніє, тобто окислиться і сам фрукт втратить близько 50% вітаміну С. Цю ж картину ми можемо спостерігати і з салатом, який приготовлений зі свіжих овочів, і з фрешами — слід з’їдати всі ці продукти відразу після приготування. Вітамін В1 (тіамін) відповідає в нашому організмі за підтримку роботи серця і травлення, а так само контролює процеси росту і розвитку. Але всі його позитивні властивості руйнує тіаміназа, ця речовина з’являється , якщо їсти сиру рибу, в малих дозах тіаміназа присутня у вишні і чаї, рисі, картоплі і шпинаті. За результатами досліджень, найбільше антивітамінів міститься в сирих продуктах. Наприклад, квасоля в сирому вигляді «вбиває» вітамін Е. А соєві боби містять білкове з’єднання, яке «дезактивує» кальцій, вітамін D і фосфор, таким чином підвищуючи ризик розвитку рахіту. Кофеїн є одним з мега-популярних антивітамінів, так як чай і каву ми вживаємо щодня,цим заважаємо засвоєнню вітамінів В і С. Для хоча б невеликого зменшення шкідливого ефекту — каву або чай найкраще пити через 1-1,5 годину після їжі . Споріднені хімічні структури мають біотин і авидин. Але якщо біотин відповідає за здорову кишкову мікрофлору і стабілізує рівень цукру в крові, то авидин перешкоджає його всмоктуванню. Обидві речовини містяться в яєчному жовтку, але авидин — лише в сирому яйці, і він руйнується при нагріванні. Але лідируючі позиції серед ворогів вітамінів займають тютюн і алкоголь, пасивні курці теж знаходяться в колі авітамінозного ризику. Лише одна сигарета виводить з нашого організму добову дозу вітаміну С, а алкоголь руйнує вітаміни групи В, С і К. Ліки — це теж свого роду антивітаміни. Наприклад, відомий всім аспірин вимиває з організму калій, кальцій, вітаміни С і В. Вітаміни групи В руйнуються також і при прийомі антибіотиків, які знищують корисну мікрофлору кишечника і цим викликають грибкові захворювання, наприклад, молочницю. Але всі вітаміни групи В частково утворюються саме кишковими бактеріями, часом буде досить регулярно попити йогурту чи ацидофіліну, щоб мікрофлора кишечника прийшла в норму. Отже, варто задуматись про продукти, які ми вживаємо, от любителям кави слід налягати на сир, щоб заповнити втрату кальцію. А шанувальникам сироїдіння — на хліб з борошна грубого помелу і жирне масло, які багаті вітаміном В.
Про антивітаміни або що з чим їдять
Выбор редакции
Иностранный с пеленок
Когда ребенок, увидев машину, первым словом выкрикивает "car", а не всем понятное "машина", бабушки-прохожие вздыхают и приговаривают "до чего дошли... бедный ребёнок", а мама радуется, что всё получается и ребенок развивается... Чьи же чувства оправданы?
Коляски для двойни — виды и особенности
Если ребенку заложило ушки…
Рецепты
Пряничный домик
Если в доме есть малыши, то, безусловно, пряничный домик станет настоящим украшением праздничного стола, и море детского восторга вам будет обеспечено. А если детка уже достаточно большая, чтобы помогать, то и сам процесс готовки доставит вам и ребенку много радости.
Торт «Ангелинка»
Предлагаем Вам рецепт простого, но очень вкусного тортика «Ангелинка», начинку к которому, так же как и украшение, легко придумать самому.
Как правильно приготовить перловку
Партнеры
Звездные родители
Голливудские актеры: отцовство как лучшая роль
Голливудские актеры: отцовство как лучшая роль
Грудное вскармливание Рейчел Макадамс
Кейт Хадсон официально объявила про третью беременность
Анна Хилькевич скоро снова станет мамой
Похожие статьи
Дебаты вокруг витаминов: спасители или убийцы?
Неконтролируемый прием витаминных добавок может не только прибавить жизни, но и сократить ее.
«Полисол» — экстракт из проросших злаковых зерен
«Полисол» - это стопроцентно натуральный экстракт из проросших зерен пшеницы, ячменя, овса и кукурузы. Его биохимический состав – это 9 витаминов, 9 минеральных веществ и 15 аминокислот, в том числе все 8 незаменимых.