Виноград — одне з найсмачніших ласощів осені.
У чому користь винограду для здоров’я?
Скільки можна їсти винограду без шкоди для талії?
Який виноград корисніше?
Виноград є багатим джерелом вітамінів А, С, В6 і фолатів (похідних фолієвої кислоти), а також важливих мінералів — калію, кальцію, заліза, фосфору, магнію і селену. Крім того, виноград містить флавоноїди, які є потужними антиоксидантами, що сповільнюють процес старіння і зменшує негативний вплив вільних радикалів.
У кісточках винограду містяться вітаміни А, Е, К і природні масла, які сприяють зміцненню клітин і омолодженню організму. Тому дієтологи радять їсти ягоди з кісточками і зі шкіркою. Остання, до речі, сприяє очищенню кишечника від шлаків.
Багато хто вважає, що від винограду товстіють, але це не так. Насправді, повніють не від самих ягід винограду, а внаслідок підвищеного апетиту, що викликається виноградом.Якщо вживати виноград у міру, без фанатизму, шкоди для фігури не буде. Середня норма винограду в день з користю для здоров’я — 10-15 великих ягід, не більше.
Щоб зміцнити серце і нирки, дієтологи рекомендують регулярно вживати темні ягоди. А вивести «пісок» із жовчного міхура і почистити нирки допоможе світлий виноград, що має сечогінну дію.
У «домашньому» винограді, гроздочкі якого злегка «лисуваті», ягоди дрібні і кислуваті, користі більше, ніж у селекційних сортах. Безперечно, добірний виноград і по вигляду красивіше, і на смак приємніше. Зате і калорій в ньому більше, ніж в «диких» сортах, а от вітамінів — менше.
У темних ягодах міститься більша кількість антиоксидантів, які зміцнюють захисні функції організму. Але темні виноградні ягоди — досить сильний алерген. Чим темніше виноград, тим імовірніше алергія.
Виноград зміцнює серце. Виноградні ягоди збільшують вміст у крові оксиду азоту, який запобігає утворенню згустків крові, тим самим скорочуючи ймовірність серцевих нападів.
Виноград знижує втому і нервову напругу. Завдяки вмісту вітамінів і антиоксидантів, виноград швидко відновлює сили й енергію, зміцнює імунітет і захищає організм від стресу.
Але! Виноград слід вживати людям зі здоровою системою травлення, тому що ця ароматна ягода досить «важка» для організму. Виноград також містить легкозасвоювані вуглеводи (глюкоза + фруктоза), які швидко всмоктуються в кров і підвищують рівень інсуліну.
Хай смакує!
Тому всім, у кого слабка підшлункова залоза, проблеми з шлунково-кишковим трактом, а також цукровий діабет або ожиріння, від вживання цих ласощів навіть у малих дозах краще утриматися.