fbpx

Про користь яблук

Выбор редакции

Соковиті, рум’яні, наливні, і, що найцікавіше, молодильні — всі ці захоплені епітети про яблука, до яких ми ставимося незаслужено буденно.

Адже за межами культури мегаполісу яблука зберегли своє значення!

Вони не тільки символ нового врожаю, вони втілюють собою достаток, благополуччя, гармонію сімейного вогнища.

Про користь яблук відомо здавна, зараз же їх благотворний вплив на організм людини науково підтверджено.

 

 

Яблука мають корисні властивості, зумовлені наявністю в них харчових волокон і пектину. Завдяки низькому вмісту калорій яблука вважаються відмінним дієтичним продуктом. В середньому за розміром яблуці разом зі шкіркою міститься близько десятої частини добової норми харчових волокон — 3,5 грама. У такому ж яблуці, але без шкірки, вміст харчових волокон знижується до 2,7 грама. Волокна не розчиняються у воді і прикріплюються до молекул холестерину, сприяючи його виведенню з організму. При зниженні в крові цієї шкідливої речовини знижується і ризик розвитку серцево-судинних захворювань, закупорки кровоносних судин. Пектин пов’язує з собою токсичні елементи, що надходять в організм людини з їжею — миш’як і свинець. У зв’язаному стані вони не здатні заподіяти шкоду здоров’ю людини і швидко виводяться з організму. Шкірка цього дивного фрукта містить в собі сильний антиоксидант з назвою «кверцетин». Він перешкоджає руйнуванню клітин під впливом вільних радикалів, знижуючи тим самим ризик захворювання раком. Особливо це стосується органів травного тракту.
У яблуках містяться фітонциди, які пригнічують життєдіяльність вірусів, протея, золотистого стафілокока і збудників дизентерії.
Сорти яблук

 

У кожного сорту яблук своє призначення: одні їдять відразу, інші печуть, треті використовують на варення, а четвкрті зберігають майже до наступного врожаю. А чому так?
Ось, наприклад, літні яблука (Мельба, Білий налив, Грушівка Московська, Папіровка та ін.) Дозрівають в липні-серпні і відразу придатні до вживання, до того ж зберігаються вони не довго, у них соковита м’якіть і тонка шкірка. Зняли з гілки — їжте або робіть варення, джем, сік, інакше ніяк не збереглося їх річну свіжість до зими.
Дозрівання осінніх сортів (Антонівка, Аніс, Корична, Шафран та ін.) Припадає на початок вересня. Яблука повністю дозрівають через 10-20 днів після знімання з яблуні. Зберігати яблука осінніх сортів можна до грудня. Ні з чим не зрівняється м’якіть антонівських яблук, соковитість, ароматність, доброго кисло-солодкого смаку з переважанням кислинки. Улюблений рецепт наших бабусь для профілактики застуд — печене або свіже антонівське яблуко з медом — справжній удар вітаміну С по вірусам.
Зимові (Антонівка, Медуниця, Ріхард, Кутузовец, Сінап та ін.) Сорти достигають наприкінці вересня-жовтні. Яблука досягають зрілості в процесі зберігання і можуть зберігатися протягом 1-2 місяців, а окремі сорти — аж до весни. Вважається, що ці сорти увібрали в себе все сонце літа, все багатство осені, під їх шкіркою найкращий вітамінний коктейль. Наприклад, всім відомий Голден і зимовий кримський Сінап володіють, як скажуть садівники, дуже високою легкості і стійкість до погодних явищ. Ці яблука можуть зберегтися до травня. Так що, якщо ви віддаєте перевагу вітчизняним сортам яблук, тепер ви знаєте, з чого вибирати.
Страви з яблук

 

Достаток яблук в нашому регіоні — це грандіозне поле для творчості, переважно, звичайно, кулінарного. Ваша дитина неохоче їсть яблука? Вчіться карвінгу! Вирізуйте химерні фігури з яблук — йому буде просто шкода, що яблука так швидко окислюються і втрачають колір на повітрі, він охочіше почне хрустіти ними. Додавайте натерте яблуко в оладки і сирники, робіть яблучні шматочки в клярі. Швидка термічна обробка зберігає максимум корисних властивостей цього фрукта. Печіть відкриті і закриті яблучні пироги, додавайте свіжі яблука в салати, тушкуйте і запікайте м’ясо птиці з яблуками, здивуєте сім’ю яблучним соусом.
Усього цього можна не знати, а просто довіритися своєму яблучному настрою! Візьміть у руки вподобаний плід. Відчуйте його аромат. Зверніть увагу на особливості шкірки. Вона може бути яскравою і глянсовою, різнобарвною або однорідного кольору, може бути матовою і виражено пористої. У літніх, осінніх і зимових яблук м’якоть під шкіркою теж різна. Прислухайтеся до себе. І якщо ваш яблучний настрій відгукується — беріть! Якщо стан вашого травного тракту дозволяє, їжте яблука сирими, тільки ретельно вимитими. Якщо ні — печіть, сушіть, робіть сік, ці три способи обробки щонайкраще зберігають всі корисні властивості яблук. Гармонізує своє здоров’я і домашній стіл цими простими і дивовижними яблуками!

Предыдущая статья
Следующая статья

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Рецепты

Партнеры

Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
«Профи Тойс» - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Похожие статьи

Соковиті, рум'яні, наливні, і, що найцікавіше, молодильні - всі ці захоплені епітети про яблука, до яких ми ставимося незаслужено буденно. Адже за межами культури мегаполісу яблука зберегли своє значення! Вони не тільки символ нового врожаю, вони втілюють собою достаток, благополуччя, гармонію сімейного вогнища. Про користь яблук відомо здавна, зараз же їх благотворний вплив на організм людини науково підтверджено.     Яблука мають корисні властивості, зумовлені наявністю в них харчових волокон і пектину. Завдяки низькому вмісту калорій яблука вважаються відмінним дієтичним продуктом. В середньому за розміром яблуці разом зі шкіркою міститься близько десятої частини добової норми харчових волокон - 3,5 грама. У такому ж яблуці, але без шкірки, вміст харчових волокон знижується до 2,7 грама. Волокна не розчиняються у воді і прикріплюються до молекул холестерину, сприяючи його виведенню з організму. При зниженні в крові цієї шкідливої речовини знижується і ризик розвитку серцево-судинних захворювань, закупорки кровоносних судин. Пектин пов'язує з собою токсичні елементи, що надходять в організм людини з їжею - миш'як і свинець. У зв'язаному стані вони не здатні заподіяти шкоду здоров'ю людини і швидко виводяться з організму. Шкірка цього дивного фрукта містить в собі сильний антиоксидант з назвою "кверцетин". Він перешкоджає руйнуванню клітин під впливом вільних радикалів, знижуючи тим самим ризик захворювання раком. Особливо це стосується органів травного тракту. У яблуках містяться фітонциди, які пригнічують життєдіяльність вірусів, протея, золотистого стафілокока і збудників дизентерії. Сорти яблук   У кожного сорту яблук своє призначення: одні їдять відразу, інші печуть, треті використовують на варення, а четвкрті зберігають майже до наступного врожаю. А чому так? Ось, наприклад, літні яблука (Мельба, Білий налив, Грушівка Московська, Папіровка та ін.) Дозрівають в липні-серпні і відразу придатні до вживання, до того ж зберігаються вони не довго, у них соковита м'якіть і тонка шкірка. Зняли з гілки - їжте або робіть варення, джем, сік, інакше ніяк не збереглося їх річну свіжість до зими. Дозрівання осінніх сортів (Антонівка, Аніс, Корична, Шафран та ін.) Припадає на початок вересня. Яблука повністю дозрівають через 10-20 днів після знімання з яблуні. Зберігати яблука осінніх сортів можна до грудня. Ні з чим не зрівняється м'якіть антонівських яблук, соковитість, ароматність, доброго кисло-солодкого смаку з переважанням кислинки. Улюблений рецепт наших бабусь для профілактики застуд - печене або свіже антонівське яблуко з медом - справжній удар вітаміну С по вірусам. Зимові (Антонівка, Медуниця, Ріхард, Кутузовец, Сінап та ін.) Сорти достигають наприкінці вересня-жовтні. Яблука досягають зрілості в процесі зберігання і можуть зберігатися протягом 1-2 місяців, а окремі сорти - аж до весни. Вважається, що ці сорти увібрали в себе все сонце літа, все багатство осені, під їх шкіркою найкращий вітамінний коктейль. Наприклад, всім відомий Голден і зимовий кримський Сінап володіють, як скажуть садівники, дуже високою легкості і стійкість до погодних явищ. Ці яблука можуть зберегтися до травня. Так що, якщо ви віддаєте перевагу вітчизняним сортам яблук, тепер ви знаєте, з чого вибирати. Страви з яблук   Достаток яблук в нашому регіоні - це грандіозне поле для творчості, переважно, звичайно, кулінарного. Ваша дитина неохоче їсть яблука? Вчіться карвінгу! Вирізуйте химерні фігури з яблук - йому буде просто шкода, що яблука так швидко окислюються і втрачають колір на повітрі, він охочіше почне хрустіти ними. Додавайте натерте яблуко в оладки і сирники, робіть яблучні шматочки в клярі. Швидка термічна обробка зберігає максимум корисних властивостей цього фрукта. Печіть відкриті і закриті яблучні пироги, додавайте свіжі яблука в салати, тушкуйте і запікайте м'ясо птиці з яблуками, здивуєте сім'ю яблучним соусом. Усього цього можна не знати, а просто довіритися своєму яблучному настрою! Візьміть у руки вподобаний плід. Відчуйте його аромат. Зверніть увагу на особливості шкірки. Вона може бути яскравою і глянсовою, різнобарвною або однорідного кольору, може бути матовою і виражено пористої. У літніх, осінніх і зимових яблук м'якоть під шкіркою теж різна. Прислухайтеся до себе. І якщо ваш яблучний настрій відгукується - беріть! Якщо стан вашого травного тракту дозволяє, їжте яблука сирими, тільки ретельно вимитими. Якщо ні - печіть, сушіть, робіть сік, ці три способи обробки щонайкраще зберігають всі корисні властивості яблук. Гармонізує своє здоров'я і домашній стіл цими простими і дивовижними яблуками!