Якщо вірити думці дієтологів, зимовий раціон харчування докорінно відрізняється від літнього меню.
Зі скороченням світлового дня і зниженням температури наш організм потребує у великих дозах вітамінів і білків.
Більше того, з настанням холодів слід забути про дієти для схуднення.
Зрозуміло, враховувати калорійність продуктів потрібно — але від м’яса і риби відмовлятися не потрібно, якщо ви не вегетаріанець!
Восени організм переходить на «енергозберігаючий» режим і починає працювати по-іншому. Ця обставина в першу чергу тягне за собою зміну щоденного раціону. Зниження лібідо, стан сонливості, пригнічений настрій, постійне бажання з’їсти чогось «солоденького» або залізти в гарячу ванну … Це дуже поширені осінньо-зимові симптоми, які є цілком нормальними з погляду лікарів.
«З приходом холоду насамперед коротшає світловий день, зменшується кількість УФ-променів, і, як наслідок, сповільнюється обмін речовин, знижується вироблення гормону серотоніну, який відповідає в першу чергу за позитивний настрій. Тому немає нічого дивного в тому, що знижуються загальна рухливість і працездатність».
Попереду нас чекають,як мінімум ,п’ять місяців мінусових середньодобових температур і пригніченого настрою. Втім, експерти впевнені, що якщо правильно харчуватися і давати організму «зимове» паливо, то через два-три тижні організм успішно адаптується, і ви будете прекрасно себе почувати.
У першу чергу потрібно перебудувати свій щоденний раціон і слідувати деяким «зимовим» правилам харчування.
Правило перше: збільшення калорійності і «енергоємності» їжі. Перш за все, взимку потрібно зробити акцент на так званий «важкий білок» — це м’ясо, риба і птиця. Якщо влітку ми без цього чудово обходилися, то взимку без білка наш імунітет знижується. Якщо його мало надходить в організм, то і імунні клітини не виробляються в потрібній кількості. Два-три рази на тиждень обов’язково влаштовуйте рибні дні, також в раціоні обов’язково повинні бути присутніми телятина і курка.
Не потрібно забувати і про молочний білок: щодня необхідно випивати одну-дві склянки молока, кефіру, ряжанки чи інших кисло-молочних продуктів. У великих кількостях повинні бути присутніми в меню так звані «сезонні овочі»: білокачанна капуста, брокколі, , гарбуз, ріпа, буряк, морква, ріпчаста цибуля, картопля.
Вони зараз знаходяться на піку своєї «вітамінної активності» (починаючи з лютого їх корисність буде стрімко зменшуватися). Ще один важливий «базовий» компонент зимового столу — це злаки, цільнозернові каші і хліб. Організму потрібні «повільні вуглеводи», які віддають свою енергію поступово і рівномірно.
Приміром, після сніданку цільнозерновий кашею ваша «батарейка» працюватиме добре протягом трьох-чотирьох годин. Єдине «але»: підвищення калорійності споживаної їжі незмінно спричиняє за собою збільшення у вазі, і тут вже нічого не поробиш. «Метаболізм людей, що живуть в нашій кліматичній зоні, запрограмований на те, що взимку ми обов’язково додаємо пару кілограмів.
Інакше ми будемо відчувати брак енергії для обігріву, у нас буде знижуватися імунітет. Потрібно до цього поставитися спокійно: у перший місяць тепла, коли обмінні процеси прискоряться, ці кілограми підуть самі собою.Щоб від правильного зимового харчування не набрати занадто багато зайвої «зимової» ваги, краще вживати вуглеводи в першій половині дня.
А на вечерю їсти нежирне м’ясо, рибу з великою кількістю зелені або низькокалорійні кисломолочні продукти. І якомога більше рухатися, навіть якщо вам цього не хочеться! Чим більше ви будете рухатися, тим активніше працюватиме обмін речовин, а отже, тим більше у вас буде енергії для життєдіяльності.
Друге, на що потрібно звернути особливу увагу при складанні свого зимового раціону, — це правильні вітаміни. Не варто без кінця поглинати «поролонові» екзотичні фрукти і «парафінові» яблука, в яких не міститься практично нічого корисного. Дієтологи радять вживати взимку якомога більше цитрусових, в яких багато вітаміну С.
Саме він найефективніше протистоїть вірусним інфекціям, поширеним в холодний час. Єдине застереження любителям пити свіжовичавлений сік із цитрусових натщесерце: потрібно змішувати його з водою в пропорції один до одного, якщо не хочете через якийсь час спалити собі слизову шлунка. І ще потрібно випивати вичавлений сік відразу ж, тому що вітамін С руйнується миттєво.
Якщо стакан постоїть кілька хвилин на відкритому повітрі, в ньому буде мінімум користі. Втім, у багатьох на цитрусові фрукти буває алергія, це досить поширене явище. У цьому випадку вітамін С можна «витягти» з мочених яблук і квашеної капусти, де він теж міститься у великих кількостях.
Дуже допоможуть заповнити нестачу вітамінів і заморожені ягоди (свіжі ягоди в цей час року зовсім марні з точки зору користі, а коштують у кілька разів дорожче). Також в правильному раціоні харчування повинні бути присутніми зелень і салати, які служать джерелом фітонцидів (антимікробні речовини, що містяться тільки в свіжих листках і стеблах рослин).
Третє зимове правило — це грамотний питний режим. Існує досить поширена думка, що в холодну пору потрібно знижувати кількість споживаної рідини, але в цьому є лише частка правди. Влітку людині потрібно більше рідини, ніж взимку.Але це не означає, що взимку потрібно мало пити. Загальна кількість споживаної рідини повинна бути не менше півтора літрів в день, і з цього 1 літр повинен припадати на частку чистої питної води. Решта — це теплі чаї, морси, компоти.
Наступний, четвертий пункт зимової «харчової програми» — температурний режим. «Не можна взимку харчуватися всухом’ятку, холодними стравами і пити холодні напої. Тільки тепле і гаряче. Особливо корисно заварювати в термосі сушені ягоди — шипшина, глід, чорноплідна горобина . Крім того, варто використовувати для приготування їжі «зігріваючі» приправи — перець, аніс, кардамон, гвоздику, коріандр, імбир.
І п’яте правило — різноманітність їжі. Харчуватися потрібно часто і різноманітно — це головний принцип правильного харчування, який і взимку не втрачає своєї актуальності. Міняйте щоранку каші, робіть різні свіжовичавлені соки, купуйте різні сорти хліба: таким чином організм буде отримувати максимум необхідних корисних речовин і боротися з холодом, депресією і вірусними захворюваннями.