Чи любить ваша дитина полуденки?
Якщо ви втомилися від капризів свого нехочухи і просто не знаєте, чим його нагодувати у перерві між обідом та вечерею, ця стаття ― для вас.
Дитячий полуденок рекомендований між 15.00 та 17.00. Це ідеальний час для проміжного прийому їжі.
Полудень повинен становити лише десяту частину від добового обсягу їжі, але пропускати його не можна, корисний полудень насичує організм дитини додатковою енергією та сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту. Найкращі продукти для проміжного прийому їжі – кисломолочний сир, йогурти, яйця, фрукти, овочі, легкі десерти у вигляді нежирного печива. Часто мами скаржаться, що діти не хочуть опівдні. Ми поділимося декількома секретами, які допоможуть вам нагодувати улюблене дитя корисною їжею.
Пропонуємо 5 перевірених страв, від яких ваші діти точно не зможуть відмовитися.
- Сирники – найкорисніша страва, що насичує організм дитини кальцієм. Щоб малюк їв їх із задоволенням, намалюйте сметаною на кожному сирнику веселу пику. При цьому не називайте страву сирниками. Скажіть, що це, наприклад, «радісники», придумайте цікаву історію про те, якими сильними, веселими та здоровими виростають діти, які їдять «радісники». Найчастіше дітям просто нудно, тому вони вередують і не хочуть їсти.
- Вишнева запіканка – ще один спосіб нагодувати малюка сиром. Візьміть 300 г кисломолочного сиру, 3 яйця, півсклянки цукру, 2 ст. л. манки і збийте все у блендері. Вилийте суміш у ємність пароварки, додайте вишні без кісточок, підійдуть як свіжі, так і морожені ягоди. Подаючи запіканку, обов’язково прикрасьте її, виклавши вишеньками квіточку, звірятко або ще щось. Вибирайте той образ, який подобається вашій дитині.
- Не забувайте, що молоко чи кисломолочні напої— це не пиття, а повноцінна їжа, ситна, багата на кальцій, вітаміни та білки. Якщо малюк щільно поїв в обід, чашки спеціального дитячого молока, кефіру або йогурту йому буде достатньо для полудня. Головне, щоб у вас було багато ідей для похідного полуденка. Хороше рішення — сендвічі. Пропонуємо безпрограшні рецепти: солодкий та несолодкий.
- Візьміть бутербродні булочки, розріжте їх, покладіть тонкий шматочок відвареної курки, зелень або лист салату. Смачний та поживний полуденок готовий.
- Дивовижні сендвічі виходять з нежирного печива Petit Beurre Yarych. На печінку покладіть скибочку яблучка, злегка намажте сирною масою або дитячим сиром, накрийте іншою печінкою.
Дієтологи стверджують, що дитині можна привчити їсти корисні продукти, головне — знайти правильні смакові поєднання та не забувати про роль цікавої подачі страви. Лікар-гастроентеролог, дієтолог НДІ харчування, к.м.н. Наталія Міхнєва каже: «Сервірування дуже важливе у дитячому харчуванні. Дослідження показали, що червоний та жовтий кольори збуджують апетит, а сірий та синій – знижують його. Тому мамам, чиї діти погано їдять, варто звернути особливу увагу на оформлення дієтичних страв. Використовуйте потрібні кольори та образи, і вам буде легше нагодувати малюка корисними продуктами».