fbpx
HomeВагітністьХарчування вагітнихКальцій у дієті вагітної жінки: це потрібно знати

Кальцій у дієті вагітної жінки: це потрібно знати

Сервисы

Кальцій – найважливіший мікроелемент, необхідний кожному організму для побудови міцних зубів та кісток. Він також позитивно впливає на згортання крові, допомагає м’язам і нервам функціонувати належним чином, а серцю нормально битися. Вагітна жінка повинна особливо ретельно стежити за тим, щоб вживати достатню кількість кальцію, адже від цього залежить її здоров’я і здоров’я її дитини.

Чому кальцій такий важливий для вагітних?

Почнемо з того, що дитина, що розвивається всередині вагітної жінки, потребує значної кількості кальцію, щоб розвиватися, а більша частина цього мікроелемента в організмі знаходиться в кістках. Таким чином, якщо ви не вживаєте достатньо кальцію для підтримки потреб малюка, ваше тіло віддаватиме йому кальцій з кісток, знижуючи тим самим свою кісткову масу, а це загрожує ризиком розвитку остеопорозу. Остеопороз же, у свою чергу, може ініціювати різке витончення кісток, внаслідок чого слабкі, тендітні кістки будуть легко ламатися.

До речі, слідкувати за кількістю споживаного кальцію потрібно і після того, як ваш малюк з’явиться на світ, і навіть після того, як ви припините годувати його грудьми, – щоб відновитися після вагітності, зміцнити кістки і запобігти втраті кісткової тканини в майбутньому.

Як багато кальцію вам потрібно та як його отримати?

Жінкам старше 18 років лікарі рекомендують вживати 1000 мг цього мікроелемента на день як до вагітності, так і під час та після неї. Однак часто вагітні жінки не отримують цього важливого мінералу в достатній кількості. А тим часом досягти цієї мети не так складно: кальцій міститься в багатьох продуктах харчування. Грамотно комбінуючи їх, ви зможете не лише наситити організм цінним мінералом, але й урізноманітнити свій щоденний раціон.

Отже, у чому ж міститься найбільше кальцію? Головними джерелами цього мікроелемента є молоко та інші молочні продукти, рибні консерви, у меншій кількості – тушкований шпинат та варена листова капуста.

У 1 чашці знежиреного йогурту міститься близько 488 мг кальцію, у склянці молока – близько 300 мг, у 85 грамах сардин – близько 320 мг (якщо вживати їх із кістками). Багато кальцію міститься в сирах чеддер, моцарелла, нежирному сирі та кунжутному насінні (порядку 88 мг в 1 ст. ложці) – їх можна додавати в салати.

Разом з тим, налягаючи на одні молочні продукти та рибні консерви, можна їх зненавидіти. Саме тому вводіть у свій раціон продукти, збагачені кальцієм — благо, сьогодні на полицях магазинів можна знайти крупи, соки, хліб та безліч інших продуктів від виробників, які справді дбають про здоров’я вагітних та жінок, які годують.

«Завдяки своїй рецептурі, а також корисним компонентам, печиво «Марія» ТМ Yarych можна рекомендувати вагітним, а також жінкам, які годують груддю. Особливо слід звернути увагу на печиво «Марія» з молоком та кальцієм». Адже кальцій як структурний мінерал необхідний для формування кісткового скелета, зростання та зміцнення кісткової тканини та зубів. Втрати кальцію у жінок під час вагітності та годування груддю збільшуються, тому печиво «Марія» з молоком та кальцієм» можна включати до раціону для поповнення його дефіциту», ― каже Наталія Міхнєва, к.м.н., лікар-гастроентеролог, дієтолог УНДІ харчування.

Чи варто додатково приймати препарати кальцію?

Отримувати достатню кількість кальцію з продуктами харчування – цілком посильне завдання. Але що робити жінкам, які страждають на непереносимість молока і молочних продуктів? По-перше, як ми вже казали, їм варто звернути увагу на продукти, насичені кальцієм. Крім того, кожна вагітна або жінка, що годує, приймає спеціальні мультивітаміни і близько 150 або 200 мг кальцію отримує з ними.

Втім, можна приймати і самостійні препарати кальцію, але в такому разі вам потрібно знати, що організм людини може засвоювати лише близько 500 мг мікроелемента за один раз. Тобто приймати його краще невеликими дозами кілька разів на день.

Тут також важливо не перестаратися: добова загальна доза споживаного людиною кальцію повинна перевищувати 2500 мг (якщо ви п’єте мінеральну воду, беріть до уваги те, що 1 літр такої води містить у середньому 208 мг кальцію). Надлишок кальцію в організмі може збільшити ризик утворення каменів у нирках, а також перешкоджати засвоєнню вашим організмом заліза та цинку. А ще простежте за тим, щоб отримувати достатню кількість вітаміну D – він необхідний для засвоєння кальцію.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Рецепты

Партнеры

Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
“Профи Тойс” - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Похожие статьи

Кальцій – найважливіший мікроелемент, необхідний кожному організму для побудови міцних зубів та кісток. Він також позитивно впливає на згортання крові, допомагає м'язам і нервам функціонувати належним чином, а серцю нормально битися. Вагітна жінка повинна особливо ретельно стежити за тим, щоб вживати достатню кількість кальцію, адже від цього залежить її здоров'я і здоров'я її дитини. Чому кальцій такий важливий для вагітних? Почнемо з того, що дитина, що розвивається всередині вагітної жінки, потребує значної кількості кальцію, щоб розвиватися, а більша частина цього мікроелемента в організмі знаходиться в кістках. Таким чином, якщо ви не вживаєте достатньо кальцію для підтримки потреб малюка, ваше тіло віддаватиме йому кальцій з кісток, знижуючи тим самим свою кісткову масу, а це загрожує ризиком розвитку остеопорозу. Остеопороз же, у свою чергу, може ініціювати різке витончення кісток, внаслідок чого слабкі, тендітні кістки будуть легко ламатися. До речі, слідкувати за кількістю споживаного кальцію потрібно і після того, як ваш малюк з'явиться на світ, і навіть після того, як ви припините годувати його грудьми, - щоб відновитися після вагітності, зміцнити кістки і запобігти втраті кісткової тканини в майбутньому. Як багато кальцію вам потрібно та як його отримати? Жінкам старше 18 років лікарі рекомендують вживати 1000 мг цього мікроелемента на день як до вагітності, так і під час та після неї. Однак часто вагітні жінки не отримують цього важливого мінералу в достатній кількості. А тим часом досягти цієї мети не так складно: кальцій міститься в багатьох продуктах харчування. Грамотно комбінуючи їх, ви зможете не лише наситити організм цінним мінералом, але й урізноманітнити свій щоденний раціон. Отже, у чому ж міститься найбільше кальцію? Головними джерелами цього мікроелемента є молоко та інші молочні продукти, рибні консерви, у меншій кількості – тушкований шпинат та варена листова капуста. У 1 чашці знежиреного йогурту міститься близько 488 мг кальцію, у склянці молока – близько 300 мг, у 85 грамах сардин – близько 320 мг (якщо вживати їх із кістками). Багато кальцію міститься в сирах чеддер, моцарелла, нежирному сирі та кунжутному насінні (порядку 88 мг в 1 ст. ложці) - їх можна додавати в салати. Разом з тим, налягаючи на одні молочні продукти та рибні консерви, можна їх зненавидіти. Саме тому вводіть у свій раціон продукти, збагачені кальцієм — благо, сьогодні на полицях магазинів можна знайти крупи, соки, хліб та безліч інших продуктів від виробників, які справді дбають про здоров'я вагітних та жінок, які годують. «Завдяки своїй рецептурі, а також корисним компонентам, печиво «Марія» ТМ Yarych можна рекомендувати вагітним, а також жінкам, які годують груддю. Особливо слід звернути увагу на печиво «Марія» з молоком та кальцієм». Адже кальцій як структурний мінерал необхідний для формування кісткового скелета, зростання та зміцнення кісткової тканини та зубів. Втрати кальцію у жінок під час вагітності та годування груддю збільшуються, тому печиво «Марія» з молоком та кальцієм» можна включати до раціону для поповнення його дефіциту», ― каже Наталія Міхнєва, к.м.н., лікар-гастроентеролог, дієтолог УНДІ харчування. Чи варто додатково приймати препарати кальцію? Отримувати достатню кількість кальцію з продуктами харчування – цілком посильне завдання. Але що робити жінкам, які страждають на непереносимість молока і молочних продуктів? По-перше, як ми вже казали, їм варто звернути увагу на продукти, насичені кальцієм. Крім того, кожна вагітна або жінка, що годує, приймає спеціальні мультивітаміни і близько 150 або 200 мг кальцію отримує з ними. Втім, можна приймати і самостійні препарати кальцію, але в такому разі вам потрібно знати, що організм людини може засвоювати лише близько 500 мг мікроелемента за один раз. Тобто приймати його краще невеликими дозами кілька разів на день. Тут також важливо не перестаратися: добова загальна доза споживаного людиною кальцію повинна перевищувати 2500 мг (якщо ви п'єте мінеральну воду, беріть до уваги те, що 1 літр такої води містить у середньому 208 мг кальцію). Надлишок кальцію в організмі може збільшити ризик утворення каменів у нирках, а також перешкоджати засвоєнню вашим організмом заліза та цинку. А ще простежте за тим, щоб отримувати достатню кількість вітаміну D – він необхідний для засвоєння кальцію.