Процес синтезу грудного молока, так само як і його видача немовляті, не мають нічого схожого з простим змішуванням інгредієнтів і подача через молочні протоки. Від того, скільки часу дитина продуктивно буде знаходиться у грудях, безпосередньо залежить якість одержуваного їм молока. І поки вчені висувають гіпотези про можливість поділу загального обсягу лактації на «переднє» більш рідке і заднє насичене молоко, консультант з лактації Ніккі Гібон провела наочний досвід, який ілюструє принцип віддачі поживної їжі немовляти молочною залозою.
Суть досвіду
Як молочної суміші використана підфарбована синім барвником вода і масло, що фактично не спотворює реальність, так як грудне молоко містить і білки, і жири. Отриманою сумішшю наповнена ємність, в яку опускається губка. Їй відведена роль часткою молочної залози. Активними рухами губку насичують водно-жировий сумішшю, імітуючи наповнену груди.
Далі рідина з губки буде наповнювати послідовно 3 келиха, імітуючи отримання немовлям «переднього» і «заднього» молока.
Під час експерименту видно, що, коли вода з губки ллється в перший келих самопливом, практично без зусиль з боку консультанта, келих наповнюється блакитною рідиною без домішки масла.
Другий келих наповнюється мінімальним зусиллям і являє собою ємність з сумішшю масла і підфарбованою води.
У третій келих із зусиллям витискаються залишки суміші у вигляді чистого масла.
Проведений консультантом досвід безцінний насамперед для тих матусь, які зціджують молоко. Більше не потрібно пильно розглядати пляшечку з зцідженим молоком і переживати про те, чи всі поживні речовини в нього потрапили. Оскільки очевидно, що при повноцінному спустошенні молочної залози груди віддасть всю синтезовану їм поживну суміш.
Якісний склад грудного молока
В процесі лактації в молочній залозі не відбувається ніяких перемикань на видачу різної за складом і обсягом живильної рідини. Організмом синтезується один вид секрету молочної залози. Але в процесі накопичення, під час припливів, молоко з низьким вмістом жиру переміщається безпосередньо до соска, а ліпіди схильні прилипати до альвеол залози у верхній її частині. І рухатися вони почнуть по протоках тільки після спустошення нижніх часток, тобто через деякий час після початку лактації.
Тому то молоко, яке дитина отримує на початку лактації за якісним складом менш насичене, ніж накопичене в верхніх частках молочної залози. Тобто можна сказати, що вся сіль не в складі, а в самій механіці процесу. І, отже, важливо, щоб дитина в процесі годування не тільки правильно захопив сосок, але і йому вистачило сил спустошити залозу повністю.
Повноцінність лактації
Головний страх і причина перекладу дитини на штучні замінники – немовля не отримує всіх поживних речовин. Це помилкове твердження прямо пов’язане з тим, що для якісного аналізу, як правило, береться невелика порція «переднього» молока, найменш забезпечена нутриентами.
Тому не варто сильно переживати, що малюк не доїдає. Просто дотримуйтесь трьох простих правил.
Правило 1. Прикладання на вимогу
Годуєте дитину тоді, коли йому цього хочеться. В такому випадку він візьме саме стільки, скільки потрібно організму в цей період часу.
Правило 2. Перестаньте дивитися на годинник
Хто сказав, що на годування однієї грудей потрібно 10 або 15 хвилин? Всі діти різні, хтось смокче активніше, а кому-то може і 40 хвилин знадобиться. Не варто звіряти годування з секундоміром, орієнтуйтеся по своїх відчуттів ступеня спустошеності молочної залози.
Правило 3. Визначайте насичення за обсягом
Можна зважити дитини до і після годування, можна зважити памперс. Але не треба оцінювати ступінь насичення за зовнішнім виглядом маленької порції. Так як у кожної жінки складу грудного молока – суто індивідуальні параметри. Слідкуйте за своїм харчуванням, адже саме від вступників з їжею нутрієнтів, залежить якість синтезованого грудного молока.
Найдієвіший метод визначення якості лактації – стан дитини. Якщо малюк здоровий, активно пізнає світ і чинить опір інфекціям, а також щодня додає у вазі і все частіше посміхається своєї матусі, то ви на вірному шляху і робите для нього все можливе!