Щоб майбутній малюк добре розвивався потрібно правильно харчуватися в період вагітності. Якщо слідувати рекомендаціям правильного харчування вагітних, то Ви не тільки допоможете маляті розвиватися правильно, але й зможете зберегти красиву і струнку фігуру Вашого тіла, що для багатьох жінок важливо.
Вагітним жінкам не слід різко міняти свої уподобання в їжі, якщо, звичайно, серед них не було грубих порушень принципів раціонального харчування. Але з настанням вагітності потрібно дотримуватися правильного способу життя і налагодити свій раціон харчування.
Познайомимося із загальними правилами складання раціону та правильного харчування, який буде корисним для вагітної та дитини,а також принесе задоволення.
Бажано, щоб продукти рослинного походження становили 2/3 або хоча б половину вашого денного раціону. Особливо актуально таке меню в останні тижні перед пологами – овочі та зелень містять простагландини, від яких залежить еластичність тканин родових шляхів. Протягом вагітності така «дієта» допоможе майбутній мамі нормалізувати роботу кишечника і добитися більш рівномірного збільшення ваги. Проте не потрібно знижувати кількість продуктів тваринного походження – для нормального розвитку дитині необхідний тваринний білок, який міститься в м’ясі(якщо Ви вживаєте м‘ясо), рибі і молочних продуктах. В раціон вагітної має входити 70-90 г білків тваринного походження.
Свіжі овочі та фрукти корисні термічно не оброблені. Безумовно, мова йде лише про ті продукти, які традиційно вживаються в їжу сирими. Наприклад, свіжа морква, капуста і зелень корисніші, ніж зварені з них суп. Свіжоприготовлена їжа смачніша і корисніша, ніж припасена завчасно. Звичайно, працююча жінка часто не має можливості 3-4 рази на день готувати їжу. Але робіть це по можливості частіше.
Харчування «на ходу» не приносить користі. Краще не відволікатися від процесу – тоді їжа буде добре засвоюватися. Ретельно пережовуйте їжу – таким чином ви полегшите організму процес перетравлення їжі і покращите процес її засвоєння. Порада така:досить відправляти наступний шматок їжі в рот тоді, коли пропав смак від попереднього. Дотримуючись цієї нехитрої рекомендації, ви зможете по достоїнству оцінити улюблену страву без побоювань за свою вагу і за проблеми з травленням.
Слід частіше вживати продукти, що містять рослинні волокна, які стимулюють рухову активність кишечника. До числа таких продуктів відносяться хліб з борошна грубого помелу (житній, український та ін); збагачені висівками гречана, вівсяна, перлова, пшенична крупи; овочі і фрукти, особливо моркву, буряк, яблука; сухофрукти, а також соки з м’якоттю.
Коли токсикоз!
Токсикоз загострюється вранці. Спробуйте зіграти на випередження! За ніч в крові знижується рівень цукру, організм починає голодувати, підступає нудота. Тримайте на тумбочці біля ліжка несолодке печиво або сухарики з борошна грубого помелу, обдирного або 1 сорту, щоб перекусити до сніданку, не встаючи з ліжка. Сухарики краще приготувати самій. Між основними прийомами їжі з’їжте що-небудь, як тільки відчуєте напад нудоти. Вживайте продукти,які підвищують апетит.
Не варто обмежувати кількість рідини. Пити рекомендується часто, але потроху, дрібними ковтками. Від кави краще відмовитися зовсім – вона підсилює обезводнення і сухість у роті.
Як перекусити?
Під час вагітності не можна перекушувати висококалорійною «порожньою» їжею – чіпсами, шоколадними цукерками, печивом і т.п. Подібна їжа містить високу кількість цукру, солі, жиру, консервантів, штучних добавок . Дані продукти підвищують ризик розвитку алергічних реакцій у Вас і дитинки, а також призводять до швидкої втрати форми. Замініть «порожню» їжу на корисну свіжі фрукти, овочі, зернові крекери з пшениці, кукурудзи, рису,горіхи в невеликій кількості, йогурти, сир , сухофрукти (курага, сушений чорнослив, абрикоси, груші), свіжі та заморожені фрукти.
Увага!
Виключіть з раціону харчування копчену, смажену, висококалорійну і з низькою поживною цінністю їжу, манну кашу, відновлені соки, газовані напої,каву, екзотичні і ранні для сезону овочі, фрукти і ягоди.
Обмежте вживання гострої їжі і приправ (кетчупів, соусів, майонезу і т.д.). При приготуванні їжі переважно використовуйте рослинну олію.
Споживайте достатню кількість рідини з обмеженням після 18 годин з метою профілактики набряків.
Смачного!