Класичний кавказький рецепт вимагає взяти для шашлику свіжу баранину. Але в Україні купити філе молодого баранчика не так просто, а тому доведеться придивитися до інших сортів м’яса. Наприклад, соковита і ніжна яловичина, яка як не можна краще підходить для запікання над вугіллям.
Як замаринувати шашлик з телятини: загальні поради
- Вибирайте свіже або охолоджене філе. Ніколи не беріть для мангала морозиво м’ясо.
- Ідеальний варіант для шашлику – вирізка або лопатка.
- Перед маринуванням м’ясо обов’язково потрібно очистити від плівок і нарізати шматками завтовшки 5 см.
- Телятина особливо добре після маринування у складах з високим вмістом кислот: на основі вина, оцту, гранатового або лимонного соку.
- Молоду і ніжну телятину можна приготувати в маринаді на основі кефіру, газованої води або ківі, який просто пом’якшить м’ясо, але не додасть йому додаткових відтінків смаку.
Щоб вийшов смачний шашлик з телятини, додайте в маринад оливкова олія, сметану або інші інгредієнти з високим вмістом жиру. Річ у тому, що сама по собі яловичина нежирна, тому вона може бути надто суха, якщо не скоригувати рецепт маринаду.
З цієї ж причини не варто солити філе відразу. Додавайте сіль не раніше, ніж за годину до запікання, інакше шашлик стане сухим і жорстким.
Шашлик з телятини: 3 рецепти маринаду
Традиційний рецепт шашлику вимагає маринувати м’ясо в оцті, оливковій або соняшниковій олії, додавши цибулю і спеції за смаком. Це перевірена роками класика. Спочатку підготовлене і нарізане м’ясо щедро посипають травами і перемішують. Потім нарізають кільцями цибулю і притискають його, мнуть руками. Коли цибуля випустить сік, м’ясо заливають сумішшю оцту і масла – і ставлять в холодильник на 8 годин.
Другий варіант шашлику з телятини – маринування в кефірі. Щоб зробити м’ясо соковитим і ніжним, вибирайте продукт високої жирності. На 1 кг м’яса знадобиться половина літра кефіру, свіжа цибуля і кінза, прянощі за смаком.
Спочатку подрібніть або натріть цибулю, щоб він випустив сік. Цибулевий сік змішайте з кефіром і прянощами. Після цього змішайте всі інгредієнти і ретельно перемішайте.
Тримати філе в такому маринаді потрібно в сухому прохолодному місці не менше 10 годин.
Ну а найніжніший шашлик з телятини на мінералці. Для цього рецепта візьміть половину літра сильно газованої мінеральної води, свиняче сало, цибуля, лимон і чорний перець. Цибулю наріжте кільцями, сало – тонкими шматочками. І те й інше злегка поперчіть і добре помніть руками. Потім змішайте цибулю і сало з м’ясом, залиште на півгодини.
По закінченні цього часу, вичавіть зі свіжого лимона сік, розведіть його мінеральною водою. Отриманим «лимонадом» залийте м’ясо і поставте його під прес на 2 години – більше часу для підготовки філе до запікання за цим рецептом не потрібно.