В обрамленні розписних яєць височить на блюді чарівна обрядова випічка – паску: з великою білою шапкою і символами ХВ або з новомодними прикрасами з шоколадних фігурок, цукрового мережива або навіть трендових тістечок макаронів. Де бере джерела така традиція і який паску зараз в тренді – розберімося.
Трішки історії
За легендами учні Христа після його розп’яття, збираючись разом на трапезу, на місце Ісуса клали хліб. Це і є витік традиції у православних християн. Тобто паску – це символ присутності воскреслого Христа за великоднім столом.
Також відомо, що на території Київської Русі особливий обрядовий хліб навесні пекли задовго до приходу християнства. Перед початком посівних робіт язичники пекли спеціальний хліб, щоб принести його в жертву.
З тих же часів великодня випічка є незмінним атрибутом свята, а також способом ворожіння. По тому, як йшов процес приготування паски і його готовності, визначали, як пройде рік.
Традиції та обряди
Традиційно паски починають пекти з Чистого четверга. З практичної точки зору це можна пояснити необхідністю дозрівання випічки, оскільки випечені за певною технологією паски НЕ черствіють по кілька днів.
Починати приготування краще з молитви, з чистими і світлими думками. Можна попросити здоров’я і благополуччя. Чим розвиненіші настрій господині, тим пишніше вийде паску.
У будинку, під час випікання пасок, не повинно бути протягів і гучних звуків, щоб тісто не опало.
Також необхідно дотримуватися технології – тісто має піднятися тричі:
- під час опари;
- після першого замісу;
- в формі перед випічкою.
Остуджувати готові паски потрібно не вертикально, а поклавши їх на бік і періодично перевертаючи, так процес буде більш рівномірним і не підмокне донці.
Смачні рецепти
Для тих, хто хоче урізноманітнити пасхальну трапезу незвичайною випічкою, пропонуємо кілька смачних рецептів, які на сьогоднішній день є одними з найбільш трендових, пропонованих дизайнерами-кондитерами.
Великдень в стилі гламур
Ця паска ніжно-рожевого кольору з незвичайною прикрасою радує око і кличе покуштувати шматочок за шматочком. Для приготування цього незвичайного паски вам знадобляться:
- молоко – 500 мл;
- сухі дріжджі – 12 г;
- борошно – 900-1000 г (в залежності від% клейковини);
- яйця курячі – 6 шт. або перепелині – 30 шт .;
- яєчний білок – 3 шт .;
- вершкове масло (обов’язково розм’якшене) – 200 г;
- цукор – 500 г (300 г для тесту і 200 г для глазурі);
- цукати (вишня, ківі, ананас, манго) – 300 г;
- ванільний цукор – 10 г;
- сіль – 2 г;
- харчовий барвник рожевого кольору для глазурі;
- тістечка макаронів;
- кондитерська посипання;
- цукрові мережива.
Процес приготування:
Розігрійте молоко до температури тіла і розчиніть в ньому дріжджі.
Борошно просійте і в отриману суміш введіть половину норми.
Накрийте суміш тканиною і відставте в тепле місце не менш, ніж на 30 хвилин. Для цього можна розігріти духовку до 40 ° С і, вимкнувши її, поставити суміш туди.
Яйця необхідно обробити наступним чином: відокремивши білки від жовтків, окремо розітріть до білого жовтки з цукром, а білки відправте на цей час в морозильну камеру. Після того, як зіб’є жовтки, збивайте білки з сіллю до утворення стійкої піни.
Далі дістаньте дріжджову суміш і введіть порційно інгредієнти в наступному порядку:
- жовтки з цукром;
- порційно решту борошна;
- збиті білки;
- розм’якшене вершкове масло.
Заміс тіста потрібно продовжувати до тих пір, поки воно не стане еластичним. Воно не повинно прилипати до шкребка або до рук. Після закінчення замісу введіть в тісто цукати, злегка припудрені борошном і продовжуйте заміс до моменту, поки вони не розподіляться рівномірно. Після замісу відставте в тепле місце накриту рушником миску з тістом на 1,5-2 години.
Після цього розкладіть тісто в наявні форми і знову відправте в тепле місце. Готовність тесту до випічки визначається моментом, коли тісто підніметься приблизно до краю форми.
Після цього відправляйте в духовку, розігріту до 100 ° С. Тримайте форми при цій температурі 10 хвилин, а потім додайте потужність до 180 ° С і випікайте в духовці близько 25-30 хвилин.
Переходьте до прикраси після того, як паски остаточно охолонуть.
Для прикраси приготуйте білкову глазур: міксером збийте досить охолоджені білки з цукром до його повного розчинення і утворення стійкої піни, додайте рожевий барвник.
Покрийте паску глазур’ю, зверху на кожен покладіть акуратно по 2 тістечок, посипте кондитерською посипкою. Боки прикрасьте мереживом, закріпивши його на глазурі.
Австралійська шоколадна паска
Австралійці дуже люблять шоколад і навіть паски готують на основі шоколаду. Хочете здивувати своїх гостей незвичайною випічкою – рекомендуємо скористатися цим рецептом, популярним в Австралії.
Для її приготування вам знадобляться:
- борошно – 300 г;
- вершки – 100 г;
- дріжджі – 50 г;
- яйця курячі – 8 шт;
- цукор – 360 г;
- мелений мигдаль – 480 г;
- шоколад – 100 г;
- ром – 30 мл;
- апельсинові цукати – 100 г;
- сік лимона – 30 г;
- кориця – 5 г;
- мелена гвоздика – 3 г;
- для глазурі:
- какао – 30 г;
- яйця курячі – 2 шт .;
- цукор – 100 г.
Для приготування змішайте вершки з дріжджами і третю борошна і відставте підійти в теплому, але не жаркому місці.
Розітріть жовтки з цукром, шоколад розтопіть, підігріваючи його на водяній бані і збийте білки.
У дріжджову суміш введіть інгредієнти в наступному порядку:
- жовтки з цукром;
- шоколад;
- ром;
- просіяне борошно і мигдаль порційно;
- гвоздику;
- корицю;
- збиті білки;
- цукати.
Ретельно вимішуйте тісто до утворення однорідної маси.
Випікати таке тісто необхідно при температурі 150 ° С протягом 80-90 хвилин. Охолоджувати його необхідно залишити в духовці.
Поки паска охолоджується приготуйте глазур – розтопіть цукор і змішайте його з яйцями, після цього введіть какао, продовжуючи помішувати. Наносити глазур можна. Коли вона трохи охолоне. Рекомендуємо прикрасити верх шоколадними фігурками.
Інновація для пасок – готуємо в мультиварці
Мультиварка – найбільш популярна кухонна техніка. Вона замінює і скороварку, і піч. Також її можна застосовувати і для випічки паски.
Щоб приготувати паску в мультиварці, вам знадобляться:
- яйця – 4 шт .;
- тепле молоко – 200 мл;
- цукор – 200 г;
- борошно – 800-900 г;
- масло вершкове – 150 г;
- свіжі дріжджі – 40 г або сухі дріжджі – 12 г;
- курага – 100 г;
- сіль – 2 г;
- ванільний цукор – 20 г;
- цукрова пудра – 100 г.
Процес приготування:
- в розігрітому до температури тіла молоці розведіть свіжі або сухі дріжджі і цукор до повного розчинення і залиште в теплому місці;
- білки потрібно окремо збити, а жовтки розтерти з цукром;
- після того, як дріжджова суміш покриється щільними бульбашками необхідно перейти до замісу тіста: ввести спочатку жовтки, потім порційно просіяні дві третини борошна і тільки після цього збиті білки;
- тепер потрібно дати тісту відпочити і піднятися, на це необхідно близько години в теплому приміщенні;
- після того, як тісто збільшиться в об’ємі, додайте борошно, що залишилося і, рівномірно розподіливши, втручайтеся розм’якшене вершкове масло, продовжуючи заміс. Від ретельності процесу залежить наскільки ви наситите тісто киснем, а значить і пористість випічки, чим менше місити, тим щільніше буде тісто;
- останніми в тісто вводимо порізану курагу і ванільний цукор і знову ретельно вимішуємо не менше 15 хвилин;
- чашу мультиварки змастіть рафінованою рослинною олією і укладіть готове тісто;
- встановлюємо програму «Підігрів» для того, щоб тісто піднялося;
- після того, як тісто заповнить дві третини чаші, включаємо режим «Випічка», яка триває 45 хвилин. Цього часу не вистачить для повного випікання, тому по закінченню цього часу необхідно відразу ж включити цей режим на ще один цикл;
- готову паску необхідно вийняти з мультиварки і укласти на бік для охолодження;
- приготуйте глазур: для цього збийте білок до міцної піни і, не припиняючи процес збивання, підсипати порційно цукрову пудру до утворення білої стійкої маси;
- наносити глазур можна тільки на повністю остиглу паску;
- дайте волю своїй фантазії і прикрасьте так, щоб неможливо було відмовитися від таких ласощів.
Не варто підганяти рецепт паски під усталену класику. Нехай спечені вами паски будуть смачними, а атмосфера в будинку панує урочиста і доброзичлива!