Якщо в будинку є малюки, то, безумовно, пряниковий будиночок стане справжньою окрасою святкового столу, і море дитячого захоплення вам буде забезпечене. А якщо дитина вже досить велика, щоб допомагати, то і сам процес приготування принесе вам і дитині багато радості.
Однак налаштуйтеся на те, що на будівництво такого будиночка вам знадобиться щонайменше 2 дні, так що не приймайтеся за цю справу напередодні свята.
Пряничний будиночок робиться із спеціального пряничного тіста, яке довго не черствіє, тому будиночок не обов’язково відразу ж з’їдати, якийсь час він може послужити як прикраса.
Пряникове тісто
Вам знадобляться: 2 склянки борошна, 2 яйця, 120 г вершкового масла|мастила|, 200 г меду, 100 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру, 2 ч. л. розпушувача для тіста, кориця, мелена гвоздика, мелений імбир – по щіпці.
У каструльку виливаємо мед, кладемо звичайний та ванільний цукор, олію.
Підігріваємо на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки все не перетвориться на однорідну масу. Чи не кип’ятити!
У приготовлену суміш додаємо прянощі та яйця, все ретельно перемішуємо.
Потім додаємо борошно, змішане з розпушувачем і вимішуємо тісто.
Слідкуйте за тим, щоб тісто не було надто м’яким або крутим. М’яке тісто розпливатиметься під час випікання. Круте погано підніметься і буде твердим.
Тісто потрібно поставити у холодильник на 2 години.
Випікаємо будиночок
У той час, поки тісто стоїть у холодильнику, виріжте з картону частини будиночка – стіну, дах, вікна, двері, обов’язково зробіть фундамент, продумайте кожну деталь та прикраси.
Дістаємо тісто з холодильника і за допомогою качалки розкочуємо його. На розкочене тісто накладаємо трафарет.
Гострим ножем акуратно вирізаємо деталі будиночка.
Деко викладаємо пергаментним папером.
Переносимо тісто на лист.
Випікаємо у духовці 15-20 хвилин.
Із залишків тіста робимо печиво.
Глазур
білок, лимонний сік, 0,5 склянки цукрової пудри та харчові барвники за бажанням.
Вам знадобляться:
Добре збиваємо білок.
Поступово додаємо цукрову пудру, безперервно помішуючи.
Після цього додаємо 1 столову ложку лимонного соку та харчовий барвник за бажанням.
Отриманою глазур’ю, за допомогою кондитерського мішечка або ложки прикрашаємо стінки будиночка та печиво.
Збираємо будиночок
Коли все охолоне і глазур на стінах підсохне, добре змащуємо глазур’ю фундамент і ставимо на нього стіни будиночка. Стики стінок теж рясно змащуємо глазур’ю. Поки глазур застигає, можете підперти стінки зубочистками.
І тільки після того, як глазур застигне (а на це потрібно кілька годин, а краще залишити на ніч) і надійно зацементує стінки будиночка, встановлюємо дах. За бажанням, можна виліпити ялинки, сніговика, чоловічків і навіть паркан навколо будиночка.
Приємного апетиту та веселих Вам свят!
Готувала Тетяна Олександрівська,
Центр «Абетка для батьків»