Пряникове тісто
Вам знадобляться: 2 склянки борошна, 2 яйця, 120 г вершкового масла|мастила|, 200 г меду, 100 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру, 2 ч. л. розпушувача для тіста, кориця, мелена гвоздика, мелений імбир – по щіпці.
У каструльку виливаємо мед, кладемо звичайний та ванільний цукор, олію.
Підігріваємо на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки все не перетвориться на однорідну масу. Чи не кип’ятити!
У приготовлену суміш додаємо прянощі та яйця, все ретельно перемішуємо.
Потім додаємо борошно, змішане з розпушувачем і вимішуємо тісто.
Слідкуйте за тим, щоб тісто не було надто м’яким або крутим. М’яке тісто розпливатиметься під час випікання. Круте погано підніметься і буде твердим. Тісто потрібно поставити у холодильник на 2 години.
Випікаємо будиночок
У той час, поки тісто стоїть у холодильнику, виріжте з картону частини будиночка – стіну, дах, вікна, двері, обов’язково зробіть фундамент, продумайте кожну деталь та прикраси.
Дістаємо тісто з холодильника і за допомогою качалки розкочуємо його. На розкочене тісто накладаємо трафарет.
Гострим ножем акуратно вирізаємо деталі будиночка.
Деко викладаємо пергаментним папером.Переносимо тісто на лист.
Випікаємо у духовці 15-20 хвилин.
Із залишків тіста робимо печиво.Глазур
білок, лимонний сік, 0,5 склянки цукрової пудри та харчові барвники за бажанням.Вам знадобляться:Добре збиваємо білок.
Поступово додаємо цукрову пудру, безперервно помішуючи.
Після цього додаємо 1 столову ложку лимонного соку та харчовий барвник за бажанням.Отриманою глазур’ю, за допомогою кондитерського мішечка або ложки прикрашаємо стінки будиночка та печиво.Збираємо будиночок
Коли все охолоне і глазур на стінах підсохне, добре змащуємо глазур’ю фундамент і ставимо на нього стіни будиночка. Стики стінок теж рясно змащуємо глазур’ю. Поки глазур застигає, можете підперти стінки зубочистками.І тільки після того, як глазур застигне (а на це потрібно кілька годин, а краще залишити на ніч) і надійно зацементує стінки будиночка, встановлюємо дах. За бажанням, можна виліпити ялинки, сніговика, чоловічків і навіть паркан навколо будиночка.
Приємного апетиту та веселих Вам свят!Готувала Тетяна Олександрівська, Центр «Абетка для батьків»