fbpx
Home Родина Кухня і кулінарні рецепти Смачна паска - готуємо вдома і дивуємо близьких

Смачна паска – готуємо вдома і дивуємо близьких

Сервисы

Чому навіть найпростіший набір іграшок важливий для розвитку дитини?

Як усім давно відомо, важливою частиною розвитку є навчання через гру. Додавання деяких навчальних іграшок в їх ящик може допомогти вашим дітям отримати необхідну...

Як вибирати парфумерію: рекомендації від Optparfum

Парфумерія відіграє вирішальну роль у формуванні ефектного образу, тому невдало обраний аромат може зіпсувати всі старання, пов'язані з підбором гардеробу, зачіски та аксесуарів. Дуже...

ТОП 5 найкращих брендів дитячих роликів у 2023 році

Ролики є однією з найулюбленіших розваг дітей. Покатушки приносять величезне задоволення та забезпечують необхідне фізичне навантаження. При цьому це чудовий спосіб відволікти своє чадо...

Як вибрати компанію з організації заходів

Вибір компанії з організації заходів для виконання роботи для вас це те, до чого потрібно поставитися серйозно і ретельно обміркувати. Маючи це на увазі,...

Найбільш значуще свято християн усього світу – Великдень. Після тривалого посту в кожній родині готуються до цього свята. Хтось замовляє великодній кошик в ресторані, інші звертаються до іменитих пекарів за головними ласощами свята – пасхальною паскою.

 

Напевно, нічого смачнішого немає, ніж в колі рідних покуштувати по шматочку ароматної пишної випічки, яка не тільки смачна настільки, що рука тягнеться за ще одним шматочком, але і радує око.

Класика для обережних

Якщо ви не дуже любите експерименти, пропонуємо приготувати паску за класичним рецептом.

Складові:

  • борошно – 500-600 г для тесту і 20 г для обсипання;
  • молоко – 375 мл;
  • яйця – 6 шт .;
  • вершкове масло – 200 г;
  • цукор – 320 г;
  • дріжджі пресовані – 40-50 г;
  • родзинки – 50 г;
  • ванільний цукор – 10 г.

Процес приготування паски за класичним рецептом містить кілька етапів: приготування опари, заміс, дозрівання тіста, підготовка форм, випічка, охолодження готових пасок; прикраса.

Етап 1 – готуємо опару

Для приготування опари необхідно розчинити в теплому, але не гарячому молоці дріжджі і 25 г цукру. В отриману суміш додайте 150-200 г попередньо просіяного борошна. Отриману суміш розмішайте до однорідної консистенції, не допускайте утворення грудок і поставте в тепле місце. Готовністю опари буде її збільшення в об’ємі в 2 рази.

Етап 2 – заміс тіста

Для початку необхідно підготувати яйця. Білки відділяємо від жовтків і ставимо в холодильник. 5 жовтків необхідно розтерти до білого з цукром, що залишився. Вершкове масло для тесту попередньо необхідно розтопити і охолодити до 35-38 ° С. Охолоджені білки збити до утворення стійких піків.

Далі в готову опару вводимо, помішуючи, жовтки з цукром, вершкове масло. Останнім для ароматизації вводимо ванільний цукор. Після отримання однорідної маси починаємо вводити залишкова кількість борошна, а після неї акуратно вводимо білки. Вимішуйте тісто до тих пір, поки не почнуть утворюватися бульбашки повітря.

В результаті тісто має бути більш густим і еластичним, ніж на оладки, а також не липнути до стінок посуду. Готове тісто необхідно накрити тканиною і поставити в тепле місце.

Тепер підготуйте родзинки. Для смаку його можна було замочити в невеликій кількості улюбленого алкоголю, попередньо промивши. Після цього потрібно обсушити і злегка обсипати борошном. Вводите родзинки в тісто, що підійшло і вимішують протягом 4-6 хвилин. Після цього знову поставте на визрівання.

Тісто буде готове для випічки тоді, коли збільшиться в об’ємі в кілька разів.

Етап 3 – підготовка форм

Можна використовувати різні форми – від традиційних металевих до сучасних силіконових. Силіконові формочки хороші тим, що можна не робити паперову форму, але вони недешеві. Найбільш економічний спосіб – звичайні металеві форми в поєднанні з пергаментними заготовками. Якщо вам не до смаку паску в паперовій формі, все одно рекомендуємо на дно металевої форми застелити промасленим пергаментом.

Незалежно від того, з якого матеріалу у вас форма, стінки змастіть рослинною олією і присипте злегка борошном – так готова випічка легко відокремитися від форми.

Наповнюйте форми готовим тестом не більше ніж на третину. Дайте знову відстоять тесту в формах до моменту, поки воно не заповнить форму до краю.

Після цього верх паски потрібно змастити жовтком і можна ставити в попередньо розігріту духовку.

Етап 4 – випічка

Оптимальна температура для випічки пасок – 180 ° С. Час випічки залежить від духовки і розміру форм і може варіюватися від 40 до 60 хвилин. Після того, як паска прийме свою форму і сформується гарна шапочка, рекомендуємо обережно повертати форми для рівномірності випічки. Якщо у вас духовка з конвекцією, то робити цього не потрібно. Якщо верх починає занадто зарум’янюватися, можна накрити його гуртками пергаменту, змоченого водою.

Готовність перевіряємо проколом паски дерев’яною шпажкою. Якщо паска пропечена, то шпажка залишиться сухою і тісто до нього не прилипне.

Етап 5 – охолодження

Готову випічку потрібно акуратно витягнути з форми і розкласти боком на м’якій поверхні, застеленій рушником. Прикрийте паски зверху і періодично перевертайте їх для рівномірності охолодження. Після того, як паски охолонуть, можна переходити до їх прикрасі.

Етап 6 – прикраса

У торговельній мережі можна знайти різні прикраси для великодньої випічки: кондитерську посипання, фігурки і навіть мережива.

За класичним рецептом для прикраси паски використовують просіяне цукрову пудру – це найбільш простий і економічний спосіб. Якщо попередньо вирізати трафарети, можна і його перетворити в шедевр.

Інша традиційна прикраса – білкова глазур. Охолоджені білки збийте до утворення міцної піни з поступовим додаванням цукрової пудри і прикрасьте пишною шапкою верх паски.

Після цього паску повинен дозріти. Традиційно, його випікають в четвер, а поласувати можна було тільки в неділю. Рекомендуємо все-таки витримати хоча б добу, щоб паска дозрів.

Рецепт «Сімейний» – паска для всієї родини

Якщо ви плануєте зібрати всіх родичів за одним столом, пропонуємо ще один класичний рецепт для домашнього приготування. Інгредієнти розраховані на 10-15 великодніх пасок.

Складові:

Для тіста:

  • свіжі дріжджі – 100г;
  • яйця – 18 шт .;
  • цукор – 960 г;
  • молоко – 1 л;
  • сметана – 540 г;
  • вершкове масло – 200 г;
  • борошно – 4,8 кг;
  • ванільний цукор – 20 г;
  • сіль – 5 г.

Для глазурі:

  • білок яйця (охолоджений) – 4 шт .;
  • цукрова пудра – 400 г;
  • лимонний сік – 40 г;
  • окріп – 10 г.

Приготування також складається з 4 основних етапів, що включають приготування опари. Заміс тесту, випічку і прикраса.

Етап 1 – готуємо опару

Опару в старовину називали учинить, від слова «учиняти», тобто починати нову справу. Для приготування опари необхідно розігріти молоко, але не кип’ятити його. Потім розчинити в ньому все дріжджі, а також ввести 3 яйця, 160 г цукру і 40 г сметани. Дуже важливо, щоб всі продукти були приблизно однакової температури, тобто не варто брати сметану і яйця відразу з холодильника. Після розчинення рідких інгредієнтів додати просіяне борошно в кількості 130 г. Отримана маса повинна бути трохи густуватої і однорідною, без грудочок.

Готову опару поставте в тепле місце. Не накрівайте харчовою плівкою, від цього суміш може перекиснути. Краще взяти кухонний рушник або будь-яку іншу чисту тканину. Опара повинна відстоятися не менше 2 годин і значно збільшитися в обсязі, ставши пористої.

Етап 2 – заміс тіста

Після того, як опара набере потрібний обсяг, можна переходити безпосередньо до замісу.

В опару додаються інші інгредієнти. Спочатку додаються рідкі – яйця, цукор, молоко, сметана, сіль і ванільний цукор. Після ретельного вимішування поступово акуратно вводите просіяне борошно. Останнім інгредієнтом буде розм’якшене масло. Воно додасть еластичності тісту і не дасть йому липнути до рук. На повний заміс вручну йде близько 40 хвилин. Якщо використовуєте тістомісильник, то потрібна насадка гак.

Готове тісто розміщуємо в теплому місці, присипавши борошном і прикривши чистою тканиною. Час вистоювання складає близько 2 годин. По закінчення цього часу тісто необхідно ще раз вимісити протягом 5-10 хвилин. І знову поставити для дозрівання в тепле місце.

Етап 3 – випічка

Готове тісто необхідно перекласти в форми. Можна використовувати як металеві, так і силіконові. Попередньо їх потрібно змастити маслом і злегка присипати борошном. Не варто наповнювати форму більш ніж на третину, оскільки тісто ще підніметься. Після заповнення форм, їх також необхідно витримати в теплому місці для того, щоб тісто піднялося приблизно до краю форми.

Далі можна ставити в розігріту до 200 ° С духовку. Час випікання залежить від діаметра форми. Чим він більший, тим більше часу потрібно. Середня тривалість становить приблизно 30-40 хвилин. Якщо сильно починає рум’яниться верх, потрібно накрити змоченим пергаментом. Готовність можна перевірити, зробивши прокол дерев’яною шпажкою: при проколюванні на ній не повинно залишатися тесту.

Етап 4 – охолодження і прикрашання

Готові паски необхідно правильно охолоджувати. Для цього їх викладають боком на м’яку поверхню (рушник, складений у кілька шарів) і витримують кілька годин до повного охолодження. Остиглу паску легше витягти з форми і глазур на нього ляже правильно.

Поки паски остигають – приготуйте глазур.

Для цього потрібно охолоджені білки збити до утворення стійких піків, а потім поступово підсипати дрібними порціями просіяне цукрову пудру. У цю суміш поступово ввести лимонний сік і в кінці додати частинами окріп. Він необхідний, щоб глазур залишилася еластичною і не розтріскувалася.

Готової глазур’ю прикрашаємо остиглі паски.

Без особливих зусиль – рецепт паски без замісу

Найбільш трудомісткий процес в приготуванні пасок – заміс тесту. Пропонуємо простий рецепт, який не потребує значних зусиль для приготування, але від цього не менш смачний. Він підійде зайнятим господарочкам, що живуть в режимі постійного цейтноту.

Складові:

Для тіста:

  • свіжі дріжджі – 50г;
  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 160 г;
  • яйця курячі – 4 шт .;
  • масло вершкове – 100 г;
  • ванільний цукор – 5 г;
  • курага, родзинки, мигдаль, цукати – за бажанням.

Для помадки:

  • цукор – 160 г;
  • окріп – 100 г;
  • лимонний сік – 8 г.

Етап 1 – готуємо тісто

Розчиніть свіжі дріжджі в теплому, але не гарячому, молоці. Яйця, цукор і масло збийте окремо, а потім додайте до молока з дріжджами. Поєднуючи суміші, додайте ванільний цукор для ароматизації.

В отриману суміш поступово введіть невеликими порціями просіяне борошно. Тісто в результаті повинно вийти густим, але не ллється.

Якщо будете додавати родзинки, його потрібно промити і обваляти в борошні, щоб можна було розподілити по всьому тесту.

Отриману суміш розподіліть по формах, змазаним олією і застелене пергаментом. Наповнюйте кожну форму приблизно на третину. Підготовлені формочки залиште в теплому місці на 3-4 години для визрівання тіста. Готовність тесту до випічки можна визначити по збільшенню об’єму тіста в 2-3 рази.

Таке тісто можна відправити для відстійки в холодильник на ніч. Воно так само підніметься, але набагато повільніше. Випічка при цьому по консистенції буде менш пориста.

Етап 2 – випікаємо в духовці

Коли тісто почне підійматися з форми – це сигнал, що пора ставити в духовку. Її необхідно розігріти до температури 170-200 ° в залежності від діаметра форми.

Час випічки для форм до 15 см в діаметрі становить приблизно 40 хвилин. Для більш об’ємних форм потрібно близько години.

Готовність випічки перевіряйте дерев’яною шпажкою, роблячи проколи пасок.

Етап 3 – прикраса

Готову паску не можна залишати охолоджуватися стоячи. Оскільки може підмокнути дно. Тому покладіть їх на бік і періодично перевертайте для рівномірного охолодження.

У цей час приготуйте помадку. У сотейнику змішайте цукор і окріп і варіть 3-4 хвилини після закипання, потім додайте лимонний сік і продовжуйте варити. Готовність помадки можна перевірити, капнув краплю в охолоджену воду. Якщо крапля розчиняється, то сироп ще не готовий, якщо її можна взяти в руки і скачати в кульку, то можна знімати з вогню і охолоджувати, помішуючи.

Готовою помадкою прикрашаємо охолоджені паски.

Ми сподіваємося, що представлені рецепти допоможуть вам порадувати своїх близьких в такий світлий і радісний свято! Нехай процес приготування буде швидким і радісним, а довгоочікувана сімейна зустріч буде супроводжуватися апетитним ароматом свіжої випічки!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Рецепты

Пряниковий будиночок

Якщо в будинку є малюки, то, безумовно, пряниковий будиночок стане справжньою окрасою святкового столу, і море дитячого захоплення вам буде забезпечене. А якщо дитина...

Торт “Ангелінка”

Пропонуємо Вам рецепт простого, але дуже смачного тортика «Ангелінка», начинку якого, так само як і прикраса, легко придумати самому.Основа цього торта – бісквіт: збиваємо...

Як правильно приготувати перловку?

Усім відома перлова каша, належить до виду круп, які люблять далеко не всі. Мало хто знає, що це улюблена каша Петра I, а ми...

Революційний підхід до приготування їжі

Французька ТМ Moulinex вже 80 років створює інноваційну техніку для кухні, здатну перетворити складний процес приготування їжі на просте та захоплююче заняття. Ще одне...

Так млинці ти ще не робила!

Якщо ти любиш млинці, тобі сподобається цей оригінальний рецепт.Зробивши тісто в пляшці, ти вирішиш масу проблем одним махом, і твої млинці точно вийдуть вдалими!Отже,...

Партнеры

Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
“Профи Тойс” - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Зіркове виховання

Міфи про те що діти зірок не виховані і недисципліновані пора спростувати. Зоряні батьки не менш вимогливі і суворі до своїх чад. Доказом суворості...

Зоряні діти

Пам'ятаєте анекдот: - тебе як звуть?- Сергій!- Святослав, Матвій, Гнат швидше сюди! Тут якийсь дивний Сергій ...У наш час стало дуже популярним називати дітей...

Валентина Хомайко. Три дні декрету

П'ятого грудня знаменита телеведуча Каналу 1+1 Валентина Хомайко народила четверту дитину. Першим про появу малюка на світ розповів чоловік Валентини Андрій Оністрат в своєму...

Кевін Маккалістер через 28 років

У далекому 1993 році на екрани вийшов, вже культовий, фільм «Один вдома». Новорічні пригоди малюка Кевіна, який залишився один на Різдво дивилися, напевно, всі....

Суворі правила Меган Маркл

Ну хто ж з дівчат не мріяв бути королевою, ну або принцесою? Жити в замку або палаці, мати придворних і величезні повноваження хотіла кожна...

Похожие статьи