fbpx
Главная Родина Здорове харчування Кавун: ласощі та ліки

Кавун: ласощі та ліки

Сервисы

Чому у вас печія під час вагітності?

Як майбутня мама, ваше тіло майстерно виробляє додатковий прогестерон, щоб розслабити м'язи та дозволити вашій дитині рости. На жаль, це також означає, що клапан...

Післяпологові шви

Чому вони можуть знадобитися після пологів? Щоб народити, ваше тіло має адаптуватися, роблячи неабияку кількість розтяжок. Область між піхвою та заднім проходом (відома як промежина)...

Підтримка недосипаючих батьків

4 триместр Перші кілька місяців після пологів можуть бути величезними коригуваннями як для дитини, так і для батьків. Ваша дитина знаходиться в утробі матері протягом...

Натуральна терапія родового болю

Хоча природні методи лікування можуть допомогти жінкам почуватися спокійними та розслабленими під час пологів, мало доказів того, що вони є ефективною формою знеболювання. Ароматерапія У цій...

Як багато хто з нас чекає врожаю кавунів! Їхня смачна м’якоть несе в собі свіжість, насолоду і здоров’я. Плід кавуна – це велика куляста хибна ягода, яку знали в Єгипті ще 4000 років тому. На малюнках стародавніх єгиптян, у гробницях, було знайдено зображення кавунів, що, власне, не дивно, адже його батьківщиною вважаються пустелі Калахарі та Набіб на півдні та пустелі Судану в центрі Африки. У Росію кавуни до кінця XVII століття привозили з-за кордону як заморські ласощі. Найцікавіше, свіжими їх не їли. Кавунові часточки довго вимочували і варили з перцем та іншими прянощами. За Петра I кавуни вже не ввозили з-за кордону, а вирощували самі. Їх часто подавали у палацах. Але знову не свіжими, а вмоченими у цукровому сиропі.

До речі, російську назву кавун отримав від слова “харбюза”, що в іранських мовах означає “диня” або “величезний огірок”.

Корисно для здоров’я

М’якуш кавуна містить добре засвоювані природні цукру, більшу частину яких складають фруктоза і глюкоза, меншу – сахароза. Ще в кавуні містяться вітаміни B1, B2, С, РР, фолієва кислота, каротин, пектинові полісахариди, клітковина та мікроелементи: калій, магній, залізо, натрій, кальцій, фосфор та ін. Такий багатий асортимент поживних речовин благотворно впливає на серце систему, залози внутрішньої секреції, сприяє підвищенню активності корисної кишкової мікрофлори.

Кавун рекомендується включати в дієту (до 2-2,5 кг свіжої м’якоті) при хворобах печінки та жовчного міхура (цироз, хвороба Боткіна, дискінезія жовчовивідних шляхів), запорах, подагрі, артритах, атеросклерозі, гіпертонії, коронарії. Оскільки кавун багатий на залізо, необхідне для кровотворення, він допомагає при анемії. Підвищений вміст його м’якоті легкозасвоюваних цукрів робить цей плід дуже корисним при цукровому діабеті, а велика кількість ніжної клітковини благотворно позначається на травленні, сприяє посиленню перистальтики кишечника, прискорює виведення холестерину.

У народній медицині кавун застосовується як сечогінний при набряках ниркового та серцево-судинного походження. Також показаний він при урологічних захворюваннях – циститі, нефриті, пієлонефриті. Дуже важливо, що клітковина кавунів містить калій, який прийому інших сечогінних ліків вимивається з організму.

Кавунове голодування

Для загального очищення організму (за відсутності протипоказань!) застосовується так зване кавунове голодування, коли протягом 3-4 днів у їжу вживаються лише кавуни та чорний хліб. Інтенсивне виділення сечі під час цієї процедури промиває нирки та сечовивідні шляхи, виносячи за рахунок високої динаміки процесу крупинки піску та дрібного каміння.

Кавунове голодування застосовують також у поєднанні з докладанням м’якоті до уражених місць при псоріазі та екземі. Для догляду за шкірою та її омолодження використовують маски з кавунової м’якоті або кавунового соку – їм просочують складену в кілька шарів марлю, яку потім кладуть на обличчя та шию. Через 20 хвилин марлеву серветку знімають, шкіру обполіскують, промокають рушником та наносять крем.

Цікаві факти

Кавун – один із лідерів за вмістом лікопену – дуже сильного антиоксиданту.

Кавун складається на 92% із води.

Пара шматочків кавуна містить половину денної норми у вітаміні C.

Щоб перевірити кавун на вміст нітратів, достатньо опустити шматочок у склянку з водою: кавун з нітратами забарвить воду в червоний або рожевий колір, а чистий кавун лише зробить воду каламутною.

Нещодавно з’явилися у продажу квадратні кавуни!! Їхня ціна набагато перевищує звичайну, проте форма на смак не впливає.

Як вибрати кавун

Купуючи кавун, обов’язково звертайте увагу на його зовнішній вигляд. Як правило, плоди, що виросли за допомогою хімічних добрив, не витримують тривалого зберігання, і з часом на шкірці починають з’являтися округлі розм’якшені ділянки більш темного кольору. М’якуш у таких кавунів втрачає свої смакові якості і стає непридатним до вживання.

Подивіться уважніше на гірку кавунів та виберіть його за такими ознаками:

Чим більший і легший кавун, тим він стигліший.

Кавун повинен резонувати при постукуванні по шкірці.

Світла цятка, на якій лежав кавун, має бути темно-оранжевого кольору.

Хвостик і перехід від хвостика до кавуна має бути висохлим.

Шкіру стиглого кавуна складно проткнути пальцем.

Колір кірки кавуна має бути найбільш контрастним та яскравим.

Рецепти

У кулінарії з кавунами чого тільки не роблять: їх маринують, солять, консервують, з кірок варять варення і цукати, саму кірку використовують як салатницю або навіть як прикрасу столу, вирізаючи на її поверхні різні фігури. З кавуна виготовляють сік, мед, а також оригінальний лід для напоїв. І звичайно ж, кавун їдять у сирому вигляді – як освіжаючий десерт або у складі фруктових салатів.

Солений кавун

5 дрібних кавунів, 700 г солі, 10л води

Кавуни вимийте, видаливши плодоніжки. Проколіть у 10 місцях дерев’яною шпажкою, покладіть у бочку, залийте розсолом (змішайте воду та сіль) та залиште для бродіння при 3 градусах С на 25-30 діб.

Кавуновий мед (бекмез)

5-6 дозрілих кавунів

Повністю дозрілі солодкі кавуни вимийте, розріжте ножем на 2-4 частини. М’якуш оберіть металевою ложкою, подрібніть січкою або дерев’яним пестиком, протріть через сито або друшляк, процідіть через марлю. Тепер варіть м’якоть, постійно помішуючи і знімаючи червону піну. Знову процідіть і знову поставте на вогонь, випаровуючи з соку воду при помірному кипінні, помішуючи, щоб не пригоріли. Коли обсяг соку зменшиться у 5-6 разів, перевірте готовність варіння. Якщо охолоджені краплі на тарілці не розпливаються або роблять це дуже повільно, кавуновий мед готовий.

До речі, кавуновий мед не рекомендується вживати хворим на цукровий діабет та ожиріння, тому що в ньому багато сахарів – до 90%. Діабетикам слід вживати кавун у їжу зовсім небагато, а в невеликих дозах він навіть корисний.

Варіння з кавунових кірок

1 кг кавунових корок, 1,5 кг цукру, 2 склянки води, 2 г лимонної кислоти

З кавунових скоринок зніміть верхній шар, залишивши м’якоть. Поріжте м’якоть на тонкі шматочки (кубики, палички, брусочки – на ваш розсуд) і злегка відваріть у воді. Воду відцідіть, а кірки покладіть у сироп і варіть до прозорості. Наприкінці варіння додайте лимонну кислоту.

Салат з кавуном, ананасом та фетою

1,5 кг м’якоті кавуна, 250 г свіжого ананасу, 100 г сиру фета (або бринзи), 2 ст. л. оливкової олії, 1 лимон, 100 г кедрових горішків, листя базиліку та мелений чорний перець

Наріжте м’якоть кавуна на трикутники. Очистіть від насіння та викладіть на блюді. Зверху розмістіть шматочки свіжого ананаса та покришіть сир фета (або бринзу). Потім викладіть листя свіжого базиліка і побризкайте оливковою олією, соком лимона, посипте кедровими горішками та чорним перцем.

Кавуновий сік з малиною та м’ятою

500 г кавунової м’якоті, 175 г малини, 4-5 листків м’яти.

Очистіть кавун від кісточок і поріжте на шматочки, подрібніть листя м’яти і з’єднайте з малиною в блендері або кухонному комбайні. Процідіть, якщо ви хочете пити сік через трубочку.

Салат з кавуна та шинки

1 скибка кавуна, 150 г зеленого салату, 200 г шинки, 1 зелене яблуко, 1,5 лимона, 8 листків м’яти, 5 ст. л. оливкової олії, перець за смаком, сіль

Подрібніть листя салату, поріжте соломкою шинку. Вимийте ретельно яблуко, поріжте його разом із шкіркою на невеликі часточки, викинувши серцевину. Зробіть яблуко соком половинки лимона, щоб воно не потемніло. Тепер зріжте кавунову кірку, видаліть насіння. Поріжте м’якуш кавуна на невеликі кубики. Вимийте гарненько м’яте листя, обсушіть. Потім викладіть усі приготовлені інгредієнти (кавун, салат, шинку, яблуко) у велику миску. В окрему чашку вилийте сік одного лимона, оливкову олію, перець, сіль. Добре перемішайте. Полийте приготованим соусом ваш салат і прикрасьте зверху м’ятним листям.

Шербет з кавуна

800 г м’якоті кавуна, 1,5 склянки води, 2 ст. л. лимонного соку, 5 листочків базиліка, 1 склянка цукру, 1 щіпка чорного меленого перцю

Спочатку приготуйте сироп: цукор залийте водою та варіть на повільному вогні 15 хвилин. Потім м’якоть кавуна подрібніть, з’єднайте з|із| рубаним базиліком, охолодженим сиропом, чорним перцем, лимонним соком і поставте в морозильну камеру на три години. Під час заморожування перемішайте шербет 3-4 рази. При подачі оформіть листи базиліка.

Джем із червоної смородини з кавуном

1 кг м’якоті кавуна, 1 кг червоної смородини, 4 склянки цукру

Смородину потовкти з|із| цукром, додайте|добавляйте| м’якоть кавуна і перемішайте. Доведіть до кипіння та варіть 35-40 хвилин. Дайте трохи охолонути і протріть через сито. Розкладіть у чисті банки із пластмасовими кришками. Зберігайте у холодильнику.

Цукати з кавунових кірок

2 кг кавунових корок, 700 г цукру, 100 г цукрової пудри, 1 л води

Шкірки кавуна очистіть від шкірки, поріжте на шматочки, вимийте в холодній воді, опустіть в сироп і варіть до тих пір, поки вони не просочаться цукром і не стануть прозорими. Потім відкиньте їх на сито. Дайте сиропу стекти, після чого розкладіть в один ряд на фанерних листах. Підсушіть при кімнатній температурі або в духовці при температурі 35-40 градусів протягом 12-24 годин. Після цього скоринки обсипте цукровою пудрою або цукровим піском, добре перемішайте, відсійте надлишки цукру, знову підсушіть (не підігріваючи) і покладіть у банки, закривши пергаментом, целофаном або кришками. Використовуйте цукати для прикраси кондитерських виробів та як десерт до чаю.

Кавуновий лід

М’якуш кавуна – у будь-якій кількості

М’якуш кавуна поріжте на шматочки, очистіть від кісточок і збийте в блендері або в кухонному комбайні. Перелийте в спеціальні форми для льоду і заморозьте.

Читайте також:

Предыдущая статьяСироїдіння
Следующая статьяПренатальний зв’язок малюка та тата

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь

Рецепты

Харчування під час вагітності

Щоб майбутній малюк добре розвивався потрібно правильно харчуватися в період вагітності. Якщо слідувати рекомендаціям правильного харчування вагітних, то Ви не тільки допоможете маляті розвиватися правильно, але й зможете зберегти красиву і струнку фігуру Вашого тіла, що для багатьох жінок важливо.Вагітним жінкам не слід різко міняти свої уподобання в їжі, якщо, звичайно, серед них не було грубих порушень принципів раціонального харчування. Але з настанням вагітності потрібно дотримуватися правильного способу життя і налагодити свій раціон харчування.

Сметанковий пиріг

Пропонуємо неймовірно ніжний та смачний рецепт сметанкового пирога.

Хек запечений у духовці

Зважаючи на те, що ціни на рибу в останні місяці змінилися зовсім не в меншу сторону, багато хто згадав про річкову рибу, яка при...

Легкі яблучні трояндочки

Пропонуємо Вашій увазі легкі в приготуванні, незвичайні, повітряні ласощі, які припадуть до смаку і дорослим, і маленьким ласунам.Інгредієнти:1 лист листкового тесту 1 червоне...

Сироїдіння

Технологічний прогрес подарував нам великі можливості в приготуванні їжі, а, отже, ми можемо вибирати з безлічі видів харчових продуктів, що по-різному обробляються. Часто це...

Партнеры

Стоматология JazzDent - Позняки, Осокорки
Vse.ua - сравнение цен на товары для детей и мам в Украине
aquamarket.ua Доставка воды – Онлайн супермаркет
“Профи Тойс” - интернет магазин детских игрушек из Европы."
https://dentectum.com.ua - стоматология в Киеве

Звездные родители

Зіркове виховання

Міфи про те що діти зірок не виховані і недисципліновані пора спростувати. Зоряні батьки не менш вимогливі і суворі до своїх чад. Доказом суворості...

Зоряні діти

Пам'ятаєте анекдот: - тебе як звуть?- Сергій!- Святослав, Матвій, Гнат швидше сюди! Тут якийсь дивний Сергій ...У наш час стало дуже популярним називати дітей...

Валентина Хомайко. Три дні декрету

П'ятого грудня знаменита телеведуча Каналу 1+1 Валентина Хомайко народила четверту дитину. Першим про появу малюка на світ розповів чоловік Валентини Андрій Оністрат в своєму...

Кевін Маккалістер через 28 років

У далекому 1993 році на екрани вийшов, вже культовий, фільм «Один вдома». Новорічні пригоди малюка Кевіна, який залишився один на Різдво дивилися, напевно, всі....

Суворі правила Меган Маркл

Ну хто ж з дівчат не мріяв бути королевою, ну або принцесою? Жити в замку або палаці, мати придворних і величезні повноваження хотіла кожна...

Похожие статьи