Засвоївши настанови дієтологів і гастроентерологів, які стверджують, що сік з тетрапака шкідливий, народ зробив гарний виторг магазинам побутової техніки, скуповуючи соковижималки. Тепер інтелігентно тягнемо вранці свіжий апельсиновий сік. «Це шкідливо», – не вгамовуються дієтологи. І це також шкідливо?
– Соки – ті ж харчові продукти, – говорить дієтолог Київського інституту харчування Наталія Міхньова. – Тому й ставитись до них треба як до їжі. Скажіть, за скільки часу ви з’їсте 2-3 апельсини? Розтягнете на хвилин 30. А сік із цих апельсинів? Вип’єте за пару хвилин – і ваші органи отримають велике вуглецеве навантаження, тому що ферменти, які мають розщеплювати цей сік, не встигнуть виробитись.
– Тож соки треба пити повільно?
– Тому свіжі соки потрібно розбавляти водою, – уточнює Наталя Миколаївна. – Згадайте, як заготовляли їх на зиму у трилітрових суліях наші бабусі. Вони їх розводили – і не з економії, а наслідуючи багаторічні традиції та спостереження.
– А чи є органи, яким соки «даються» важко?
– Свіжовижаті концентровані соки ні в якому разі не можна пити при гастриті, особливо якщо підвищена кислотність – з’являється печія, біль. Такі хворі з обережністю повинні ставитися, перш за все, до кислих соків – яблучного, смородинового, цитрусових. Соки боляче «б’ють» по підшлунковій залозі при панкреатиті – через брак вироблення цим органом необхідних ферментів. Дієта від ожиріння на соках – самообман. Занадто багаті вони глюкозою та калоріями, щоб зуміти на них схуднути. З цієї причини виноградний сік бажано обмежити не лише повним людям, а й хворим на цукровий діабет. Не варто захоплюватися напоями з винограду та при синдромі роздратованого кишечника. Пам’ятайте, що багато свіжих соків мають послаблюючу дію. Це ще один привід пити їх розлученими та потроху.
Ще потрібно враховувати, що фрукти – це клітковина, необхідна для роботи кишечника на повну силу. А в соках її немає.
– Виходить, що від соків краще відмовитись?
– Моя думка: краще їсти фрукти, а не вичавки з них. Щодня на столі має бути 400-500 г фруктів та овочів.
– А як же з сокотерапією?
– Цілющу силу соків не варто переоцінювати. Адже їхня лікувальна дія не так сильно виражена, як у ліків. А якщо вони вичавлені з фруктів та овочів, що піддавалися хімічній обробці, то коментарі, як кажуть, зайві.
Олена НІКІТІНА