Весняно-літній сезон фруктово-ягідного різноманіття, яким може похизуватися наша країна скінчився.
На зміну суниці, черешні, абрикосам та кавуну на полицях супермаркетів з’явилися зовсім інші «сезонні» фрукти – гранати, хурма, мандарини, апельсини, бананами, ківі та інші.
Давайте спробуємо розібратися у корисних властивостях деяких з них:
– Гранат.
Містить близько 15 амінокислот, п’ять з яких незамінні. Також гранат багатий вітамінами К, С, В9 і В6 і мінералами (калій, мідь, фосфор). Він попереджає розвиток артрозів, захищає від раку, позитивно впливає на стан ротової порожнини (видаляє зубний наліт), підвищує імунітет, покращує травлення, прискорює загоєнню ран, підвищує гемоглобін, попереджує випадіння волосся. Окрім того, гранат дозволено вживати при цукровому діабеті.
– Банан.
Містить вітаміни А, В1, В2, РР, С, Е, фолієву кислоту, макроелементи (калій, кальцій, магній, натрій, фосфор) та мікроелементи (залізо, мідь, цинк). Банани допомагають при захворюваннях печінки і нирок, анемії, гіпертонії, атеросклерозі, депресії, набряклості, печії, а також при передменструальному синдромі. Вживання бананів їжу сприяє виведенню з організму шлаків, знижує рівень «поганого» холестерину, стимулює роботу імунної системи, нормалізує сон і заспокоює нервову систему.
– Хурма.
Завдяки наявності у своєму складі величезної кількості корисних речовин має ряд переваг. Так, вітамін А, що міститься в хурмі, запобігає раковим захворюванням, покращує зір і стан шкіри, а вітаміни С і P знижують крихкість і проникність судин і підвищують імунітет. Пектин допомагає при розладах ШКТ, до того ж її м’якоть має бактерицидну дію, а йод допомагає при захворюваннях щитовидної залози. Цей фрукт, корисний для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань, анемії, варикозу, кровоточивості ясен. Він нормалізує роботу статевої системи.
– Цитрусові (лимон, мандарин, апельсин, грейпфрут).
Цікавим є той факт, що вітамін С в плодах цитрусових зберігається навіть після двомісячного зберігання. Головне завдання цитрусових – зміцнення імунітету при простудних захворюваннях. Окрім того, аскорбінова кислота, що в них міститься знижує рівень холестерину в крові, надає антидепресивну дію, попереджає прогресування атеросклерозу і сприяє швидкій регенерації пошкоджених тканин. У цитрусових міститься багато вітаміну РР і калію, що позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи. Вітамін А цитрусових корисний для очей, солі кальцію і фосфору – для кісток, нігтів, волосся і зубів, вітамін В – для центральної і периферичної нервової системи.
Смачної та корисної, Вам зими!))