Коли мова заходить про японську кухню, в першу чергу вона асоціюється у європейця з суші і ролами. Правда, ставлення японців до цих страв відрізняється від нашого. Ми запросто можемо зайти в суші-бар і замовити роли.
Для японця – це святотатство. Причому японці не вживають суші в якості окремої страви, а як приємне доповнення до інших. Через культурну стіну між Європою і Японією почали виникати безглузді міфи, пов’язані з суші. Давайте їх розвінчаємо.
Міф перший: суші винайшли в Японії
Насправді це не так. Японці просто огранили культуру суші з властивою їм філігранністю. Винахідники суші – це китайці. Причому ставилися вони до цієї страви так, як ми ставимося до консерви «Сніданок туриста». Це, дійсно, був відмінний спосіб законсервувати рибу, засипавши її свіжозібраним рисом. Таким чином риба могла надовго зберігати свіжість, сам рис використовували тільки як консервант і не їли його, а просто викидали. Цей рецепт йде корінням ще до 4 століття до н.е., а в Японії суші з’явилося не раніше 8 століття н.е.
Міф другий: суші роблять виключно зі свіжої риби
Дійсно, в деяких країнах, де є прямий доступ до моря або океану, для приготування ролів і суші використовується тільки свіжо-зловлена риба. Для Японії це святе правило. В Україні, та й в більшості європейських країн, для приготування страви використовують або копчену, або мариновану, або солону рибу. З одного боку, прикро, що суші у нас не зовсім автентичні, а з іншого, якщо не простежити за свіжістю сирої риби, можна здорово отруїтися.
Міф третій: суші – дуже калорійна страва
Нічого подібного. Блюдо навіть рекомендують вживати під час дієт. Ні рис, ні риба не містять білка, завдяки якому в організм потрапляє маса калорій і людина таким чином наїдається. Більш того, суші допоможуть привести фігуру в норму, звичайно, в комплексі з іншими заходами. Якщо говорити мовою цифр, то 50 г суші або ролів містять не більше 65-75 ккал. Для порівняння, таку ж кількість звичайного твердого сиру подарує 170 ккал. А ще морепродукти багаті корисними мікроелементами, вітамінами, цілюще діють на мозок і серце. Звичайно, це відноситься тільки до тих видів суші, в яких використовується риба, яка не пройшла термообробку.
Міф четвертий: суші потрібно їсти тільки паличками
І знову неправда. Японці вважають за краще їсти суші руками, а ось в японських ресторанах Європи паличками користуються тільки для того, щоб підкреслити автентичність страви.